Startpagina Actueel

Meer dan 130 onderzoeksinstellingen vragen soepeler EU-standpunt over ggo’s

EU-SAGE, het Europese netwerk voor duurzame landbouw door middel van genoombewerking dat 132 onderzoeksinstellingen en verenigingen overkoepelt, vraagt de Europese Raad, het Europees parlement en de Europese Commissie het standpunt ten aanzien van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) te herzien.

Leestijd : 2 min

Genoombewerking is volgens het netwerk een van de instrumenten om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken. “Nieuwe gewasvariëteiten die beter geschikt zijn om met een zich wijzigende omgeving om te gaan zijn essentieel om deze uitdagingen als gevolg van de toenemende bevolking, veranderend klimaat, milieuschade... het hoofd te bieden”, aldus European Sustainable Agriculture through Genome Editing (EU-SAGE).

Genoombewerking stelt wetenschappers en landbouwers met name in staat om in vergelijking met bestaande veredelingstechnieken sneller, relatief eenvoudig en veel meer gericht de gewenste gewassoorten te ontwikkelen. De techniek werd overigens al toegepast om gewassen zoals rijst en tarwe resistent te maken tegen bacterieën en schimmels.

Het gebruik van dergelijke kweektechnieken werd echter stopgezet als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 25 juli 2018 die alle gewassen die met deze techniek ontwikkeld zijn onder strikte ggo-voorschriften plaatste, zelfs als er geen extern DNA werd geïntroduceerd. Dat staat in schril contrast met andere meer soepeler wetgevingskaders over de hele wereld, klinkt het.

EU-SAGE pleit daarom voor een wettelijk en regelgevingskader ‘dat de huidige wetenschappelijke kennis weerspiegelt en zorgt voor een veilige ontwikkeling en implementatie van de genoombewerkingstechnieken’. “Het zal Europa in staat stellen zijn leidersrol op het wereldtoneel te bevestigen door de ontwikkeling te begeleiden van instrumenten die essentieel zijn om de komende uitdagingen voor ons milieu, landbouw en leven aan te pakken.”

Belga

Lees ook in Actueel

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken