Startpagina Economie

VK qua voedsel verre van zelfvoorzienend

Als het Verenigd Koninkrijk vanaf vandaag helemaal op eigen producten was toegewezen, had het aan het einde van de week als tekorten. Dat blijkt uit een rapport dat werd geschreven in opdracht van de National Farmers Union (NFU), de grootste landbouworganisatie van het land. De Britten importeren momenteel bijvoorbeeld 93% van haar fruitconsumptie en 47% van haar groentenconsumptie.

Leestijd : 2 min

De totale zelfvoorzieningsgraad is tussen 1980 en 2020 gedaald van 80% naar 64%. Tegen The New European, een weekblad, zegt de auteur van de studie professor Tim Lang: “een land dat een lage zelfvoorzieningsgraad heeft, maakt zichzelf kwetsbaar voor geopolitiek, en we zitten nu precies in die onzekerheid.”

Volgens Lang staat de wereld onder extreme druk, op het gebied van onder meer voeding en klimaat. Groot-Brittannië doet alsof het nog een rijk heeft. Dat heeft het niet. Groot-Brittannië gaat er vanuit dat anderen het wel zullen voeden.”

NFU-voorzitter Minette Batters voegt daar aan toe: “Covid-19 heeft alles tot de limiet geduwd en we moeten een andere lijn oppakken wat betreft voedselzekerheid en de hoeveelheid voedsel dat wordt geproduceerd in Groot-Brittannië. De evenementen vormen een perfecte storm.”

Tijdens de Oxford Farming Conference brak algemeen directeur Mark Roach van Grosvenor Farms, een groot melkveebedrijf dat dagelijks 90.000 liter melk produceert en diverse prijzen won, alvast een lans voor expansie. Volgens Roach kan de Britse melkveehouderij haar productie verdubbelen, zoals Ierland ook deed in de recente geschiedenis.

Waarbij opgemerkt dat men niet meer moet produceren dan de markt vraagt natuurlijk. Grosvenor Farms zelf kent zowel een grote akkerbouwtak als melkveetak. Laatstgenoemde verdubbelde de afgelopen 8 jaar haar productie en telt inmiddels 2.500 koeien. “De zuivelsector in het Verenigd Koninkrijk kan, met het juiste regulerende handelskader, mondiaal competitief zijn. Maar we moeten wel een redelijk gelijk speelveld hebben.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken