Startpagina Economie

Milcobel bijna 4 euro onder Europees gemiddelde

Grote melkerijen in Europa betaalden in juli gemiddeld een melkprijs van 32,51 euro per 100 kg. Dat is 21 cent meer dan een jaar eerder, maar wel 1,12 euro minder dan in juli 2019. Milcobel blijft met een melkprijs van 28,73 euro ver wachter bij het Europese gemiddelde. Over 12 maanden gezien zit de grootste Belgische melkerij met een gemiddelde van 31,11 euro minder ver van de Europese concurrentie (33,28 euro).

Leestijd : 3 min

De LTO Melkprijsvergelijking maakt melkprijzen van Europese melkerijen vergelijkbaar door te werken met ‘standaardmelk’. De prijs geldt voor melk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999/ml en een celgetal van 249.999/ml en is exclusief BTW. Met uitzondering van Arla hebben alle zuivelondernemingen de melkprijzen verhoogd of niet gewijzigd. De melkprijs van Danone steeg in juli dankzij een seizoenstoeslag het meest, namelijk met 1,90 door een seizoenstoeslag. Danone komt zo op 37,10 euro. Daarmee steekt ze de traditionele Europese koploper Granarolo, naar de kroon.

Het bedrijf uit Bologna betaalt overigens zo goed door een aantal kwaliteitsmerken en de bijzondere Italiaanse context: het land produceert minder melk dan het nodig heeft. Milcobel, geplaagd door een ingestortte mozzarella-markt, vindt zichzelf het best vergelijkbaar met de Nederlandse, Duitse en Deense bedrijven. Müller en DMK noteren een prijs van respectievelijk 30,69 en 30,40 euro. Hochwald Milch zit daar met 32,63 euro duidelijk boven. Müller verhoogde in juli iets maar DMK en Hochwald hielden de prijs gelijk.

Arla, een Europese coöperatie die circa 700 Belgische leden telt, verlaagde de prijs met 70 cent tot 31,83. De berekende melkprijs is inclusief een bonus van 99 cent per 100 kg voor deelname aan het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Arlagarden Plus en euro voor de zogeheten klimaat check. Het is wel exclusief een bonus van 1 euro voor het gebruik van veevoer zonder transgene grondstoffen. Circa een kwart van de Arla-leden krijgt die bonus. Voor augustus en september houdt Arla de melkprijs gelijk.

FrieslandCampina verhoogt de melkprijs in juli met 50 cent tot 32 euro. De melkprijs is inclusief een (gemiddelde) toeslag van 65 cent voor weidegang. Het bedrijf telt circa 300 Belgische leveranciers en 20 Belgische leden. In augustus zal de Nederlandse coöperatie de melkprijs verhogen met 1 euro.

Naar verwachting zal de gemiddelde Europese melkprijs de komende maanden voorzichtig verder stijgen. Arla houdt dus de prijs gelijk maar naast FrieslandCampina verhogen ook het Franse Lactalis (60 cent) en Duits-Nederlandse DMK (50 cent).

Aanvoer

De EU melkaanvoer (inclusief het Verenigd Koninkrijk) noteerde in juni een plus van bijna 1%. In april en mei was nog sprake van vrijwel gelijkblijvende volumes. De Nederlandse aanvoer steeg in juni opnieuw, nu met 1,1%. Met name Ierland en Polen lieten in juni een toename zien. In Duitsland en Frankrijk bleef het volume in deze maand nagenoeg gelijk. Per saldo nam de EU melkaanvoer in het eerste halfjaar van 2020 met 1,2% toe.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in juni een toename zien. Het sterke herstel in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië (+11%) en Uruguay (+6%) zette door. Ook in Australië (+5%) was dit het geval. De VS zagen de melkproductie met bijna 1% toenemen. Nieuw-Zeeland realiseerde in de seizoensmatige lagere productiemaand juni voor de tweede maand op rij groei. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs lag in het eerste halfjaar van 2020 1,8% hoger dan het jaar daarvoor.

Markt

De botermarkt is volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) na een sterke stijging begin juli onveranderd stabiel. Er zijn volgens de NZO weinig kopers. Producenten ervaren echter geen verkoopdruk, aangezien de beschikbaarheid van verse room beperkt is. De notering van mager melkpoeder daalde vanaf eind juli tot medio augustus, waarna deze in de tweede helft van augustus stabiliseerde. Mager melkpoeder uit de VS is nog steeds goedkoper dan Europees product, een prijsverschil dat wordt vergroot door de voor Europa ongunstige euro-dollar koersverhouding. Dit zorgt ervoor dat de afzet naar diverse exportbestemmingen lastig is, of inmiddels is weggevallen. De notering van vol melkpoeder bleef in de maanden juli en augustus vrijwel gelijk. Europees vol poeder is met het huidige prijsniveau niet interessant voor kopers op de wereldmarkt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken