Startpagina Economie

Amerikaanse landbouwminister fileert Europese landbouwpolitiek

De nieuwe Europese ‘Farm-to-Fork’-strategie komt voor boeren neer op hoge kosten en een lage productiviteit. Dat vindt de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue. In een opinietekst in EU Observer schrijft hij dat de plannen uiteindelijk duurzaamheid ondermijnen en in landbouwers minder competitief maken. De hogere kosten leidden volgens hem al tot een oproep tot handelsprotectionisme.

Leestijd : 2 min

Perdue schetst het beeld van een enorme uitdaging. In 2050 zal de wereld naar verwachting 10 miljard mensen tellen. “Dat zijn een hoop hongerige monden om te voeden”, schrijft hij. “Het op een gezonde wijze voeden van die bevolkingsaanwas betekent letterlijk een uitdaging van leven en dood.” Daar voegt Perdue aan toe dat landbouwers gewoon praktisch gezien winstgevend moeten zijn en voedsel betaalbaar moet zijn om de massa’s te voeden.

Ja, de landbouw moet haar milieuschade beperken, beargumenteert hij, verwijzend naar het belang van gezonde bodems, water en lucht ook voor de landbouw zelf. Maar de best presterende boeren zijn volgens hem ook de beste zorgers voor het milieu. “Om dat te verzekeren, moeten we de milieu-, sociale- en economische dimensies van duurzaamheid in balans brengen.” Technologische innovatie die de productiviteit (per hectare) vergroot, is volgens hem de enige manier om alle 3 de dimensies te bedienen.

Perdue, zelf een boerenzoon uit Georgia, vindt dat de EU het landbouwbeleid vandaag meer baseert op politieke wetenschap, dan landbouwwetenschap. Het beleid zal volgens Perdue innovatie beknotten en de handen van Europese boeren binden. “De EU kan niet de gereedschappen van Europese landbouwers afnemen en van hen verwachten in een mondiale economie te concurreren,” aldus Perdue.

Protectionisme

Het gevolg kan zijn dat de EU haar markt afschermt, met duurzaamheid als argument. Maar volgens de Amerikaan denkt dat handelsprotectionisme het nog moeilijker zal maken om de groeiende wereldbevolking te voeden. Perdue noemt het “opwerpen van barrières tussen de consumenten en producenten van de wereld” in het stuk “precies de verkeerde weg.” Hij zegt bang te zijn dat de EU het beleid baseert op ‘verkeerde publieke opvattingen’ in plaats van ‘goede wetenschap’. Boeren en consumenten wereldwijd zijn dan de verliezer.

Het huidige en soms fel bekritiseerde wereldvoedselsysteem – gebaseerd op innovatie en handel - heeft ons ver gebracht, vindt Perdue. Hij wijst op enkele koude feiten. In de afgelopen 90 jaar is de productie van agrarische grondstoffen met 400% toegenomen terwijl het actieve landbouwareaal met 9% is afgenomen. Ook: in 1950 leefde 72% van de wereldbevolking onder de armoedegrens. Vandaag is dat nog maar 10%. “Deze dramatische transformatie gebeurde grotendeels door toenames in landbouwproductiviteit.”

Samenvattend: “Ik ben ervan overtuigd dat het omarmen van innovatie en technologie in de landbouw de enige weg is om de komende eeuwen op duurzame wijze de wereld te voeden.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken