Startpagina Melkvee

Bezoekboerderij De Biezenhoeve: “Ik heb weinig me-time, maar ik krijg zo veel energie van die bezoeken”

Op De Biezenhoeve kan je terecht voor… bijna elke activiteit. Voor jong en oud heeft Sofie Vanpeperstraete activiteiten voorzien. Verjaardagsfeestjes voor de kleinsten, teambuildings voor volwassenen,… “Er kruipt heel wat tijd in, en ik heb weinig me-time, maar ik haal hier zoveel voldoening en energie uit!”, klinkt het. “En ik ben blij dat we er ook wat educatie aan kunnen koppelen.”

Leestijd : 8 min

Sofie Vanpeperstraete en haar man Geert Vandenbussche baten samen een melkveebedrijf uit in Watou, De Biezenhoeve. In 2000 namen ze die namelijk over van Geerts ouders. “Toen Geerts vader gestorven was, kregen we de vraag van de moeder om het over te nemen. Mijn man had een landbouwopleiding gevolgd, maar ik kwam niet uit een landbouwersgezin. Voor mij was dat wennen, er kwam veel op ons af. Ik leerde koeien melken en leerde het landbouwersleven zo echt waarderen”, vertelt Sofie. Het bedrijf kende een enorme evolutie: In 2020 ziet het bedrijf er heel wat anders uit dan in 2000. Ze startten met 25 koeien, nu hebben ze 60 koeien en 40 stuks jongvee. Ze investeerden in een nieuwe stal, iglo’s voor de kalfjes en schaften een melkrobot van Lely aan. Ze voelden immers dat arbeid een probleem zou worden. “Geert werkte toen (en nog steeds) voltijds voor Veevoeders Decadt, ik nog voltijds in de sociale sector. Maar de koeien moeten gemolken worden ’s morgens en ’s avonds”, klinkt het.

De Biezenhoeve is echter niet zomaar een melkveebedrijf, er is altijd wel wat te beleven. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, van verjaardagsfeestjes voor kinderen tot kei- ‘koe-le’ teambuildings en vrijgezellenfeestjes voor volwassenen onder de noemer FarmFun. “Melkvee zorgt er echter toch nog voor het grootste deel van het inkomen tot nu toe, hoewel de prijzen niet altijd goed zijn. Misschien verandert dat als FarmFun op gang komt na de coronacrisis.” Geert doet vooral het management van de koeien, Sofie neemt vooral de bezoekboerderij op zich. “Ik werk graag met de koeien, maar ik snak naar contacten”, vertel ze.

In 2020 ziet het bedrijf er helemaal anders uit dan in 2000. Ze startten met 25 koeien, nu hebben ze 60 koeien en 40 stuks jongvee.
In 2020 ziet het bedrijf er helemaal anders uit dan in 2000. Ze startten met 25 koeien, nu hebben ze 60 koeien en 40 stuks jongvee. - Foto: De Biezenhoeve

Van een ding is Sofie wel zeker: het een kan niet zonder het ander. “De bezoekboerderij is complementair met het melkveebedrijf, onze hoofdtak. Dat is ook het mooie aan het hele verhaal: dat je letterlijk mensen in de stal laat kijken en ze het melkveebedrijf spelenderwijs kunnen ontdekken.”

Onzeker begonnen, snel gegroeid

In 2013 deed De Biezenhoeve mee aan de ‘Dag van de landbouw’. Sofie voelde toen dat zij graag aan mensen wilde vertellen waarvoor ze staan. “In het begin was ik daar heel onzeker over, maar nu doe ik met trots mijn verhaal over onze gemaakte keuzes”, vertelt Sofie. Al snel kwam ze in contact met Inagro, volgde een cursus en startte ze met de eerste klasbezoeken. Daarna besliste ze ook om groepen volwassenen te ontvangen. “Het eerste jaar was dat slechts een groep of 5, maar dat breidde snel uit”, klinkt het.

Sofie kreeg duidelijk de smaak te pakken. “Op een bepaald moment kreeg ik – mede door Inagro – zin om ook verjaardagsfeesten te organiseren. Ik werkte toen al halftijds en na het volgen van een opleiding rond de nodige accommodatie, infrastructuur, veiligheid, enzovoort konden we feestjes organiseren in onze nieuwe ontvangstruimte”, vertelt ze. Er was een zolder waar speelgoed voorzien was, maar het hoofdaccent lag op de boerderij. “De kinderen kunnen de stallen in, doen er kleine klusjes en ravotten in de stro, met de gocarts,… Al wat ze thuis niet hebben, bieden we hier aan. We proberen de kinderactiviteiten ook interactief en educatief te maken: in de voormiddag klussen we in de stallen, in de namiddag luisteren we naar de natuurgids, of maken de kinderen een voedertaart,… Zo’n kinderfeestjes zijn altijd uitdagend, want je moet steeds een nieuw programma uitdenken.”

Na enkele verjaardagsfeestjes merkten we wel dat de kinderen snel de zolder uit waren en buiten wilden spelen. Daarom hebben we het speelgoed op de zolder vervangen door een echt stroparadijs. Daarbij zetten we nog meer in op plattelandsbeleving, boerderijbeleving, het prikkelen van de zintuigen,... En als iemand zegt: ‘Het stinkt hier!’ - dan is dat zo! Die spontaniteit van die kindjes, dat vind ik zalig.”

“De kinderen kunnen de stallen in, doen er kleine klusjes en ravotten in de stro, met de gocarts,… Al wat ze thuis niet hebben, bieden we hier aan.”
“De kinderen kunnen de stallen in, doen er kleine klusjes en ravotten in de stro, met de gocarts,… Al wat ze thuis niet hebben, bieden we hier aan.” - Foto: De Biezenhoeve

School@Platteland

Daarnaast engageert Sofie zich ook voor een project ‘School@Platteland’. Hier is het de bedoeling dat een klas van het 5e en 6e leerjaar 10 halve dagen (een halve dag per week) naar de boerderij komt te fiets of te voet. “De leerlingen trekken hier een werkpak aan en leren bij van de leraar en van Sofie. Ze krijgen wiskunde, wereldoriëntatie, techniek,... en kunnen dat hier aan den lijve voelen en ontdekken. In school is dat vaak wat abstract. Ze meten hier bijvoorbeeld wat de oppervlakte is van een veld of van een silo, zien wat de koeien te eten krijgen, hoe een kalfje geboren wordt, enzovoort. Door de 1e lockdown liep het project dit schooljaar niet af tot het einde, maar we hopen dat alles snel terug opgepikt wordt.”

Ook voor volwassenen

Sofie was ook nog op zoek naar een activiteit voor volwassenen en bedrijven, zoals teambuildings. “Ik miste wat creativiteit om uitdagende spelen uit te werken waarvan nadien op de werkvloer nog het effect voelbaar is. Op een bepaald moment kwamen we in contact met FarmFun Bocholt, die een aanbod uitwerkt naar bedrijven, vrijgezellen en verenigingen. Zij waren op zoek naar locaties om hun concept verder uit te bouwen”, geeft Sofie mee. Daar hadden ze de keuze uit 2 mooie spelpakketten: Farm Games met 8 spelen, en Farm Expert Games die bedrijven uitdagen om samen te werken en een strategie te bepalen. “Het zijn spelen naar denkers en doeners toe. Eigenlijk is er wat voor iedereen: weidepalenspel, strozak meppen, hooivorkdarts, watertransport ...

De Biezenhoeve doet dat in onderaanneming van FarmFun Bocholt. FarmFun Bocholt houdt zich bezig met het beluisteren van de wensen van het bedrijf, de opmaak van de offerte en de facturatie, de marketing en de ondersteuning van de diverse FarmFunlocaties. “In januari 2020 woonden we een teambuilding bij bij FarmFun Bocholt en in februari gaf ik opzeg op mijn werk om in juli definitief van start te gaan met FarmFun Poperinge . En toen begon corona… Het was dus niet het beste moment om te starten. We ontvingen wel farm-tastische groepen in juli, augustus en september, maar moesten ons heel flexibel opstellen naar de groepen toe vanwege Covid-19. Vanaf half oktober lag het volledig stil”, klinkt het. Sinds dan staan alles spelen opgestald in de schuur.”

Op dit moment mogen enkel de kinderactiviteiten in de vakanties doorgaan in het kader van opvang voor ouders. De verjaardagsfeestjes stellen ze wel nog even uit. “We vallen onder de horeca omdat we pannenkoeken of fruitbrochettes aanbieden. We wachten liever tot we een goed feestje kunnen geven. Bij een feestje hoort toch een feestmaaltijd”, lacht Sofie.

Geslaagde activiteit door Inagro

In 2020 speelde Sofie met het idee om mensen te laten kamperen met de tent in de weide. “Inagro zag er publiek voor en Miessentiel begeleidde ons erbij”, klinkt het. De bedoeling was om te starten met een rondleiding, dan te vilten, en een kampvuur om de eerste dag te eindigen. Ook werd een blotevoetenpad georganiseerd voor de kindjes. “We maakten worstenbroodjes bij het kampvuur, wat ook heel kindvriendelijk is”, vertelt Sofie. “Het was heel gezellig, jammer genoeg hadden we wat regen. Het was echt een moment van onthaasting en tot onszelf komen.”

De volgende dag hadden we meer geluk. Onder een stralende zon genoten we van een ontspannende yogales in de wei. Het weekend werd afgesloten met een uitgebreid hoeveontbijt met producten van hoevecollega's. “Daar hebben we enorm ingezet op het coronaproof werken. We werkten met bestelbonnen, waardoor iedereen aan tafel kon blijven zitten en niet moest aanschuiven aan het buffet. We brachten hun ontbijt dan aan tafel, maar ze konden wel eten waar ze zin in hadden.” Omdat deze weekendformule voor Sofie de eerste keer was, organiseerde ze ook een evaluatie: “Is een nacht voldoende? Waren de toiletten goed bereikbaar? We wisten niet wat te verwachten, maar de bezoekers waren heel tevreden en vonden de activiteit voor herhaling vatbaar.”

Onder een stralende zon kon de yogales starten in de wei.
Onder een stralende zon kon de yogales starten in de wei. - Foto: De Biezenhoeve

Correcte prijszetting en communicatie

Miessentiel hielp Sofie bij het verwezenlijken van de activiteit. “Ze kwamen 2 keer langs, voornamelijk om te kijken naar prijszetting. We boden immers ook heel wat aan: producten, natuurgids, materiaal, eigen inbreng,… dat moet uitgeplozen worden. Ze hielpen ook met de communicatie via sociale media en de nieuwsbrieven, en lichtten mijn website door.”

Sofie vindt een goede website belangrijk. “We hebben nu een mooie website, waarop al onze activiteiten overzichtelijk staan. De eerste lockdown gaf ons de tijd om een mooie site te ontwikkelen. We dachten altijd dat we dat niet nodig hadden, omdat we bezoekers genoeg hebben, maar eigenlijk merken we nu de voordelen van de website. We lieten er ook een seizoensgebonden pagina bijmaken”, vertelt ze. Daarop valt naast het klassieke aanbod te lezen wat er te beleven valt tijdens het huidige seizoen. “Er kruipt wel wat tijd in om die up-to-date te houden, maar dat is het zeker waard.”

Online willen groeien

Mede door corona leert Sofie heel wat bij over het opzetten van een website, inschrijvingsformulieren en sociale media. “Er werden heel wat webinars georganiseerd die me hierbij hielpen, waaronder die van Inagro. Ik gebruik nu JotForm en kan alle inschrijvingen via één kanaal goed beheren. Daarnaast leerde ik Canva gebruiken. Ik denk ook dat een betalingssysteem via de site me efficiëntie kan bieden, maar dat moet ik nog verder uitzoeken. Bovendien krijg ik ook handige tips van FarmFun zelf, bijvoorbeeld qua organisatie, inzet spelbegeleiders en prijszetting.”

Ze wil bovendien ook inzetten op meer storytelling op sociale media. “Dat is belangrijk om onze sector in the picture te zetten, maar ook hierover moet ik nog wat verder nadenken. Welke woordenschat moet ik gebruiken? Voor mij is het boerderijleven zo evident, maar voor iemand anders is dat allesbehalve dagelijkse kost”, bedenkt Sofie.

Noodzakelijk team

Sofie heeft een heel FarmFunteam met spelbegeleiders om haar te helpen. “Ik heb vroeger altijd geleerd om wat je zelf kan doen, dat ook zelf te doen. Maar… hier heb ik geleerd dat je sterker staat met anderen rond jou”, vertelt ze. “Gelukkig dat ik een team heb, want anders wordt het moeilijk. Ik ben een teamspeler en werk graag met mensen naast mij. Ik heb graag de controle, maar als ik de juiste profielen naast mij heb, geef ik hen graag het vertrouwen.”

Als ze stagiaires heeft, zet ze die ook in volgens hun competenties. “Zonder ja te zeggen op de stages hadden we bijvoorbeeld geen Escaperoom@farm. Onze stagiaire Miet heeft die ontwikkeld. Dat is een parcours voor kinderen met boerderijdieren, die ze kunnen doen terwijl hun ouders de farmFunspelen voor volwassenen doen.”

Verder helpen nog 2 dierenverzorgers mee, en verrichten jobstudenten heel wat werk op verjaardagsfeestjes. Bovendien voelen haar 2 zonen het ook kriebelen. Elias (14 jaar) wordt mee betrokken bij de kinderactiviteiten, en wil later meehelpen bij de FarmFun Games. Emiel (16 jaar) houdt van koeien verzorgen. “Handig, want Geert werkt nog steeds voltijds voor Veevoeders Decadt”, klinkt het. “Ik ben blij dat hij me steunt en zich flexibel opstelt. We blijven elkaar aanvullen. Weet je, ik heb weinig me-time, maar ik haal zo veel energie uit wat ik doe. Daar ga ik voor.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken