Startpagina Economie

Agrarische sector houdt stand in coronajaar, toch zijn er opmerkelijke verschillen

Hoewel de Vlaamse handel in 2020, als gevolg van de coronacrisis, sterk daalde (uitvoer -8%, invoer -10%), hield de handel van de agrarische producten vrij goed stand. Dat blijkt uit het rapport Vlaamse agrohandel 2020 van het departement Landbouw en Visserij. De invoer van agrarische producten is met 1,6% gestegen, de uitvoer noteerde in 2020 wel 0,8% lager.

Leestijd : 3 min

Elk jaar maakt het departement Landbouw en Visserij (auteurs zijn Tom Van Bogaert, Jonathan Platteau en Linn Durnez) een overzicht van de in- en uitvoer van agrarische producten. Het rapport Vlaamse agrohandel 2020 biedt dan ook een perfect overzicht hoe de goederenstromen zich in de agrarische sectoren hebben ontwikkeld.

Meer uitvoer dan invoer

Er is voor het coronajaar 2020 ook weer een ruim handelsoverschot: de invoer van agrarische producten bedroeg 32,6 miljard, de uitvoer 38,9 miljard. Het handelssaldo kwam daarmee op +6,3 miljard euro. Opmerkelijk is dat het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten telkens 85% bedraagt.

“De agrohandel heeft de coronacrisis relatief goed doorstaan”, merkt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op. “Dat de agrovoedingsketen in Vlaanderen een belangrijke sector is, blijkt eens te meer. Onze kwalitatieve voedingsproducten worden in de ons omringende landen gesmaakt. Het zijn onze land- en tuinbouwers die de basis van deze industrie vormen. Dat resultaat is een belangrijke meerwaarde voor onze economie, waaronder onze havens.” De sector staat intussen garant voor 135.000 jobs.

Op export gericht

In vergelijking met 2019 is in 2020 het overschot wel met 12% gezakt. “Er komt een einde aan jaren van gestage groei”, stellen de auteurs. “Toch is de agrohandel er in 5 jaar tijd in lopende prijzen nog altijd sterk op vooruitgegaan: de uitvoer steeg ten opzichte van 2016 met 8% en het handelssaldo zelfs met 25%.” Vlaanderen wordt gekenmerkt door een open economie en een exportgerichte agrovoedingsindustrie.

De akkerbouwproducten zijn met voorsprong de belangrijkste productgroep voor de agrohandel. De uitvoer is goed voor 14,6 miljard euro, de invoer voor 13,6 miljard euro. Bij de uitvoer staan de dierlijke (7,4 miljard euro) en de overige producten (7,0 miljard euro) op de plaatsen 2 en 3, bij de invoer zijn dat de tuinbouwproducten (6,2 miljard euro) en de overige producten (5,6 miljard euro).

Vooral de dierlijke producten (met een saldo van +2,4 miljard euro) en de agro-industriële producten (+1,6 miljard euro) dragen bij tot het Vlaamse handelsoverschot. Ook de overige producten (+1,4 miljard euro) en de akkerbouwproducten (+1,0 miljard euro) noteren een duidelijk overschot.

Bij tuinbouwproducten is het verschil tussen invoer- en uitvoerwaarde gering (saldo van -79 miljoen euro). Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector meerwaarde creëert. We voeren veel onbewerkte bulkproducten in (bijvoorbeeld cacao, tarwe, gerst, soja) en voeren in meer of mindere mate verwerkte producten uit (bijvoorbeeld chocolade, koekjes, bier, zuivel en vlees).

Sterke exportproducten

Zuivelproducten zijn in 2020 ons belangrijkste handelsproduct binnen de totale agrohandel. Ze laten de hoogste invoer- en uitvoerwaarde optekenen.

Zuivelproducten zijn in 2020 ons belangrijkste handelsproduct binnen de totale agrohandel. Ze laten de hoogste invoer- en uitvoerwaarde optekenen.
Zuivelproducten zijn in 2020 ons belangrijkste handelsproduct binnen de totale agrohandel. Ze laten de hoogste invoer- en uitvoerwaarde optekenen. - Foto: LBL

Cacaoproducten en vers vlees staan op de tweede en derde plaats bij de exportproducten en noteren een handelsoverschot van meer dan een miljard euro. Dat laatste geldt ook voor aardappelbereidingen, bier en banketbakkerswerk.

Andere sterke exportproducten zijn diepvriesgroenten, landbouwmaterieel, meststoffen, veevoeders en bestrijdingsmiddelen. De export van vers fruit scoort ook hoog, maar daar zit veel doorvoer van bananen en ander uitheems fruit bij. In vergelijking met 2019 is de uitvoer van veevoeders (+11%), diepvriesgroenten (+7%), verse groenten (+6%) en bier (3%) erop vooruitgegaan. De uitvoer van meststoffen (-18%), aardappelbereidingen (-9%), vers vlees en fruitsappen (elk -6%) zakten het sterkst.

Vers fruit (voornamelijk zuidvruchten) noteert, na zuivel, de hoogste invoerwaarde. Een aanzienlijk handelstekort is er bij oliën, wijn, vis en koolzaad. Hetzelfde geldt voor koffie, schaal- en weekdieren, tarwe, gerst en mais. In vergelijking met 2019 is de invoer van oliën (+24%), veevoeders (+16%), koolzaad (+10%), vers fruit (+9%), cacao (+8%) en wijn (+7%) fors gestegen. De sterkste dalers zijn tabak (-13%), landbouwmaterieel (-11%), meststoffen (-9%) en water en limonade (-7%).

82 % in Europa

Het spreekt voor zich dat de handel binnen de EU omvangrijker is dan de handel met derde landen. Het Verenigd Koninkrijk wordt in het rapport over 2020 nog tot de EU gerekend. 82% van de export van agrarische producten gaat naar de andere EU-landen.

Van alle ingevoerde agrarische producten is 73% afkomstig uit de EU. Het agrohandelsoverschot met de EU is met 8,2 miljard bijzonder groot. Met de landen buiten de EU is er daarentegen een tekort van 1,9 miljard euro. We drijven handel met de hele wereld, maar in monetaire termen schieten onze buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk erbovenuit.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken