Deze wetgeving geldt ook als je al aangesloten bent bij bijvoorbeeld een alpacavereniging. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) informeert daarom houders van kameelachtigen, waaronder alpaca’s en lama’s, over wat hun nu precies te doen staat.
Wie moet zich laten registreren en hoe?
Zodra je minstens één kameelachtige houdt, moet je je registreren via DGZ. Hun advies luidt om dit zo spoedig mogelijk te doen door het registratieformulier ingevuld aan DGZ te bezorgen. DGZ voorziet ook een handleiding om je daarbij te helpen.
Administratieve verplichtingen voor de houder
Identificatie van de dieren?
Kameelachtigen die bij jou worden geboren, moeten uiterlijk op de leeftijd van 9 maanden geïdentificeerd worden en eerder indien ze vroeger bij jou vertrekken. De gebruikelijke identificatie van kameelachtigen gebeurt met een injecteerbare trans-ponder (chip), zoals bij de paarden. Dit is een geldige identificatie. Hiervoor contacteer je je dierenarts. De wetgeving voorziet ook de mogelijkheid om te identificeren aan de hand van 2 oormerken, één in elk oor. Deze kan je bij DGZ bestellen via een bestelbon.
Mijn registratie bekijken en beheren
Nadat je geregistreerd bent en je van DGZ een beslagnummer en logingegevens ontvangen hebt, kan je je gegevens raadplegen via Veeportaal. De kosten voor het gebruik van deze toepassing zitten vervat in de jaarlijkse retributie die je aan DGZ betaalt.
Wat zal dit kosten?
Houders van kleine herkauwers betalen momenteel een jaarlijkse retributie van 13 euro aan DGZ zolang hun beslagnummer actief staat. In de toekomst zal deze retributie ook geïnd worden bij houders van kameelachtigen.
Waar vind ik alle info terug?
Neem zeker een kijkje op de website van DGZ: www.dgz.be/kleine-herkauwers/i-r. De formulieren waar in dit artikel naar verwezen wordt (registratieformulier, handleiding en bestelbon), vind je ook op deze webpagina.
Je kunt je ook inschrijven voor de DGZ-nieuwsbrief voor houders van kleine herkauwers, zodat DGZ jou vlot kan bereiken met nieuwe info.
DGZ nodigt alle houders van kameelachtigen graag uit voor een informatieve webinar (via Teams) op maandag 7