Landbouwers gezocht om insecten te kweken voor humane voeding

De oprichters, Dave van der Pasch, Dennis Smulders en Ben Mijten, kijken ernaar uit om een volledige keten op te bouwen.
De oprichters, Dave van der Pasch, Dennis Smulders en Ben Mijten, kijken ernaar uit om een volledige keten op te bouwen. - Foto: SN

Het Nederlandse Protix kreeg goedkeuring van de European Food Safety Autority (EFSA) voor een Novel Food-dossier in verband met de kweek en verwerking van sprinkhanen, huiskrekels en meelwormen voor humane consumptie. M-Food tekende een licentieovereenkomst met hen. Die overeenkomst stelt hen als eerste in België in staat om insecten te verwerken tot ingrediënten voor humane voeding.

Produceren van ingrediënten

De oprichters, Dave van der Pasch, Dennis Smulders en Ben Mijten, startten vorig jaar hun gloednieuw bedrijf M-Food Natural Ingrediënts op. Hun doel is het produceren van hoogwaardige voedselingrediënten op basis van insecten, maar daarvoor bestaat er volgens hen nog helemaal geen keten in België. Die willen ze dan ook graag opbouwen, vertelt Dave van der Pasch:

“Zo’n 20-tal landbouwbedrijven in België kweken al insecten voor dierenvoeding. Wij hopen nu ook landbouwers te vinden die, mits enkele kleine aanpassingen, willen overschakelen naar het kweken van insecten voor humane voeding. Ook landbouwers die nog geen ervaring hebben, zijn zeker welkom. Wij bieden de afzetmogelijkheid aan die er tot nu toe nog niet was, en we zullen een keten opbouwen die de landbouwer zekerheid kan bieden.”

Verwerken tot ingrediënt

“De taak van de landbouwers is het kweken van de insecten. In functie van het insect worden de insecten levend of ingevroren opgehaald”, vertelt Ben Mijten. “Daarna verwerken we ze hier in Turnhout tot bevroren en gedroogde ingrediënten voor humane voeding. Die ingrediënten gaan dan naar onze afnemers en komen zo terecht in bijvoorbeeld pasta, koeken, vleesproducten en vleesvervangers. Momenteel hebben we al enkele zeer interessante contacten met afnemers die interesse toonden in onze ingrediënten.”

Het doel is om de insecten zo onopvallend mogelijk te verwerken in gekende voedingsproducten.
Het doel is om de insecten zo onopvallend mogelijk te verwerken in gekende voedingsproducten. - Foto: SN

Insecten aantrekkelijker maken

Tijdens het interview met Landbouwleven bakt Dennis Smulders enkele chipolata’s waar insecten in verwerkt zijn in combinatie met kalfsvlees. “Ons doel is om de insecten zo onopvallend mogelijk te verwerken in bekende voedingsproducten. Op de verpakking zal natuurlijk staan dat het product bestaat uit onder andere insecten, maar die zal je niet kunnen zien. Daar is de mens momenteel nog niet klaar voor. Je proeft en ziet ook echt geen verschil met een gewone chipolata. Insecten zijn ideaal voor mensen die graag wat minder vlees eten.

Het is belangrijk om in te zetten op duurzame eiwitten, en daaraan kunnen insecten zeker bijdragen. Krekels en meelwormen zijn rijk aan eiwitten en kunnen duurzaam op grote schaal gekweekt worden. Via M-Food Natural Ingrediënts willen we de klanten inspireren met voeding op basis van insecten, en willen we mee bouwen aan het nieuwe normaal: humane voeding op basis van insecten, met respect voor het milieu”, aldus Dennis Smulders.

Duurzame samenwerking

“Even belangrijk als het milieu vinden we streven naar een faire handel met eerlijke prijzen in heel de keten, ook voor de landbouwer. We willen een samenwerking aangaan op lange termijn, waarbij de hele keten elkaar kent en respecteert”, zegt Ben Mijten.

“Ons bedrijf staat op de Open Manufacturing Campus in Turnhout, een ideale ligging”, meent Dave van der Pasch. “In het zuiden van Nederland en hier in de Kempen zitten al enkele landbouwbedrijven die insecten voor dierenvoeders kweken. We hopen hen te inspireren om nu ook insecten voor humane consumptie te kweken. Het liefst kopen we onze insecten regionaal, maar elke geïnteresseerde landbouwer mag zeker contact met ons opnemen door een mail te sturen naar Dave@M-foodingredients.com. Daarop zullen wij contact opnemen met de landbouwer en hem/haar een bundel met informatie bezorgen.”

Sanne Nuyts

Meest recent

Meest recent