Startpagina Actueel

DGZ lanceert coachingtraject antibioticareductie

Binnenkort zal je een coaching van DGZ kunnen aanvragen om het antibioticagebruik op je bedrijf te verlagen. Het concept wordt van 20-22 mei voorgesteld op de Agridagen in Ravels. In het kader van een ander project ‘Veepeiler’ kon een dierenarts van DGZ het antibioticagebruik al doen dalen op een varkensbedrijf in West-Vlaanderen dat kampte met Streptococcus suis .

Leestijd : 3 min

Een infectie met streptokokken zorgt niet alleen voor gezondheidsproblemen bij de dieren maar heeft ook economische gevolgen voor de varkenshouder. Geïnfecteerde dieren presteren minder en hebben meer antibiotica nodig. De problemen aanpakken of voorkomen is niet gemakkelijk, maar wel mogelijk.

Streptokokken

Streptococcus suis is één van de belangrijkste ziekteverwekkers die voorkomen op de Belgische varkensbedrijven. Varkens van alle leeftijden kunnen ziek worden ten gevolge van een streptokokkeninfectie. Als varkenshouder ken je de problematiek waarschijnlijk vooral bij biggen kort na het spenen: geïnfecteerde dieren vertonen dikke pootjes, zenuwsymptomen of sterven plots.

Het bedrijf, dat liever anoniem blijft, gelegen in West-Vlaanderen, heeft 250 zeugen die worden gehouden in een vierwekensysteem. De varkenshouder had al enige tijd te kampen met problemen bij zijn biggen. Veel van de biggen in de kraamstal hadden last van gezwollen gewrichten. Na het spenen werd dit alleen maar erger.

In de biggenafdeling zag de varkenshouder naast gezwollen gewrichten ook zenuwsymptomen bij zijn biggen en te veel sterfte bij de dieren. De veehouder en zijn bedrijfsdierenarts gingen op zoek naar de oorzaak en onderzoeken bevestigden dat het om streptokokken ging. Er werd een behandeling ingesteld en het management werd aangepast. Toch bleef het probleem terugkomen.

Dit had enorme gevolgen voor het bedrijf. De gezondheid van de biggen was niet optimaal, de prestaties bijgevolg ook niet en het antibioticagebruik steeg drastisch. Economisch was deze situatie nadelig en fijn werken voor de veehouder was het evenmin. Daarom contacteerde de bedrijfsdierenarts het project Veepeiler. Caroline Bonckaert, dierenarts bij DGZ, startte de begeleiding.

Begeleiding op maat

Caroline begon met een verkennend gesprek en luisterde naar de problemen waar de veehouder mee te kampen had, wat hij van de begeleiding verwachtte en wat hij ermee wenste te bereiken. Vervolgens ging ze dieper in op de problematiek om eventuele oorzaken en actiepunten te identificeren. Aangezien het probleem op dit bedrijf zich al voordeed vanaf de kraamstal, bekeek Caroline samen met de veehouder en de bedrijfsdierenarts het kraamstalmanagement meer in detail.

De veehouder en de bedrijfsdierenarts hadden al heel wat optimalisaties doorgevoerd, maar dankzij de blik van een extern expert van DGZ, konden toch nog 2 actiepunten geïdentificeerd worden. In samenspraak met veehouder en dierenarts werden alvast twee belangrijke risicofactoren aangeduid om direct mee aan de slag te gaan.

Management en autovaccinatie

Op dit bedrijf werden de tandjes van de biggen nog geknipt, wat een groot risico geeft op wondjes waarlangs de streptokokken kunnen binnendringen. Het slijpen van tandjes vermindert dit risico en kost de varkenshouder bovendien geen extra tijd of moeite. Het kan echter wel een verschil maken voor de gezondheid van de dieren. Caroline gaf ook advies over castratie. Hygiënisch werken tijdens de castratie is een must. Daarbij wordt namelijk een wonde gemaakt die dienst kan doen als intredepoort voor infecties. Dat kan eenvoudig vermeden worden door 2 mesjes te gebruiken die je bij elke big wisselt, terwijl je het mesje dat je niet gebruikt in ontsmettingsvloeistof dompelt. Het is opnieuw een eenvoudige en haalbare maatregel waarvan de varkenshouder snel overtuigd was en die hij vanaf nu ingebouwd heeft in zijn manier van werken.

Naast aanpassing van het management werd in samenspraak met de bedrijfsdierenarts eveneens gekozen voor een autovaccinatie van de biggen met de streptokokkenstammen die werden geïsoleerd op het bedrijf. De combinatie van de aanpassing van het management in de kraamstal met de autovaccinatie had succes. De problematiek verminderde zichtbaar en er is nu minder sterfte, de dieren zijn gezonder en het antibioticagebruik is fel verminderd. Uiteraard is het van belang om het management verder goed op te volgen: verbeterpunten zijn er altijd. Zo streeft DGZ geleidelijk aan naar de meest optimale aanpak, waarbij de gezondheid en het welzijn van het bedrijf en de dieren centraal staan.

Op de Agridagen van 20-22 mei kan je op de stand van DGZ terecht voor meer informatie over het nieuwe project. Breng dus zeker je eigen benchmarkrapport van het antibioticagebruik op je bedrijf mee.

DGZ - SN

Lees ook in Actueel

HOGENT zet in op ‘smart farming’ met bouw privaat 5G-netwerk

Actueel HOGENT bouwt samen met telecomoperator Citymesh het eerste private 5G-netwerk op 3 van haar campussen, waaronder Proefhoeve Bottelare. Hiermee is HOGENT de eerste hogeschool in België die een 5G-netwerk breed zal inzetten om impact te maken op tal van sectoren, waaronder landbouw.
Meer artikelen bekijken