Startpagina Veeteelt

De toekomst voor de dubbeldoelkoe

De dubbeldoelkoe leek in het tweede deel van vorige eeuw een relict uit het verleden, schrijft Boerenforum. De moderne landbouw had nood aan gespecialiseerde bedrijven en we gingen aan de slag met de ultieme melkkoe of de vleeskoe bij uitstek. Naast wat robuuste koeienrassen voor extensieve begrazing en enkele robuuste melkveerassen zoals Jersey of monté biliard was de toekomst er één van mevrouw Holstein en meneer BlancBleuBelge of ‘den dikbil’.

Met de opkomst van de biologische landbouw kwam er schijnbaar terug een kans voor de lokale rassen van dubbeldoelkoeien, maar met een percentage van iets meer dan 6% Vlaamse biobedrijven is het eerder een waterkansje. Zeker wanneer we vaststellen dat nog geen kwart van die biobedrijven koeien lopen heeft én dat er vaak gekozen wordt voor buitenlandse koeienrassen.

Doordachte keuze

Het Vlaamse landbouwlandschap is...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

WUR start Global Methane Genetics-project

Actueel De Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) start het Global Methane Genetics-initiatief, een internationaal project om de methaanuitstoot van koeien en schapen met een kwart te verlagen. De groep Fokkerij en Genomica leidt een internationaal consortium met 50 partners uit 25 landen dat 27,4 miljoen dollar heeft ontvangen van het Bezos Earth Fund en de Global Methane Hub.
Meer artikelen bekijken