Startpagina Veeteelt

Commotie afgelopen vrijdag rond de Nederlandse stikstofuitstoot

In veel delen van Nederland moet de stikstofuitstoot met 70  % worden teruggedrongen. Het gaat om 131 gebieden vlakbij kwetsbare natuur. Dat betekent dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf, zo staat volgens de openbare omroep NOS in de stikstofplannen die de Nederlandse regering naar buiten heeft gebracht. Dit lokte onmiddellijk (re)actie uit bij landbouwers.

Leestijd : 3 min

In het Nederlands Nationaal Programma Landelijk Gebied staat per gebied hoeveel de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn verlaagd om de natuur een kans te geven om te herstellen. In sommige gebieden is dat 12  %, maar er zijn er dus ook 131 waar het heel fors uitpakt. Die liggen over het hele land verspreid, binnen een kilometer rondom een beschermd Natura 2000-gebied.

De Nederlandse provincies gaan nu met het plan aan de slag, aldus nog de NOS. Zij moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen denken te bereiken. Ze kunnen daarbij maatregelen nemen voor de industrie, de bouw en het verkeer. Maar het grootste offer zullen zij van veehouders vragen. Die zijn volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu nog verantwoordelijk voor 41  % van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden.

Minister van Stikstof Christianne van der Wal en minister van Landbouw Henk Staghouwer zien voor de boeren in de kwetsbaarste gebieden 3 mogelijkheden: zij kunnen hun bedrijf (verder) verduurzamen of verplaatsen, maar het eerlijke verhaal is ook dat niet alle boeren door kunnen met hun onderneming.

Het stikstofplan moet ertoe leiden dat de totale stikstofuitstoot in 2030, over 8 jaar dus, 50  % lager is in Nederland. Voor de boeren geldt dat hun uitstoot volgens de plannen met 40  % omlaag moet.

Manifestatie

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) verwacht acties van boeren tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid. Boerencollectief Agractie heeft gezegd op woensdag 22 juni met trekkers actie te gaan voeren in Den Haag tegen de regeringsaanpak van het stikstofprobleem.

Een groep boeren is vrijdagavond 10 juni al met hun tractor naar het huis gegaan van de Nederlandse minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. Ze demonstreren tegen de stikstofplannen die de Nederlandse regering die dag bekend maakten. Minister van der Wal is die vrijdagavond ook in gesprek gegaan met tientallen boeren die aan haar huis stonden.

Onacceptabel

Nederlandse Kamerleden vinden het protest van tientallen boeren met tractoren bij het woonhuis van Nederlands minister Christianne van der Wal totaal onacceptabel.

“Volstrekt onacceptabel dat mensen politici thuis opzoeken. Woede is geen excuus. Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie”, aldus fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. “Ga het gesprek aan, ga naar het Malieveld of ga demonstreren waar je wilt. Maar laat onze minister en haar familie thuis met rust!”, twitterde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Jesse Klaver van GroenLinks vindt het gebeuren onacceptabel. Het protest noemt hij ‘intimidatie’. Hij voegt eraan toe: “Ik snap dat het stikstofbesluit voor veel boeren enorme consequenties heeft, maar dit gaat veel te ver.” Marieke Koekkoek (Volt) vindt dit ‘niet de manier’ om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid.

Ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) keurt het protest bij Van der Wal af. “Stop daarmee. Je zoekt mensen niet thuis op. Hoe boos je ook bent”, twitterde ze. Volgens haar staat het grootste deel van de boeren ook niet achter dit soort acties.

VVD tegen

De VVD-leden zijn tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering en hun eigen minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Het vrijdag gepresenteerde stikstofplan gaat hen veel te ver. Veel boerenbedrijven zullen moeten verdwijnen, waardoor de leefbaarheid op het platteland in gevaar komt.

Een motie waarin de Tweede Kamerfractie van de liberalen wordt opgeroepen tegen het huidige plan te stemmen, werd met 51  % van de stemmen gesteund tijdens het VVD-congres. In plaats van dit plan, moet er een ‘zorgvuldig, realistisch en liberaal stikstofbeleid’ komen. De motie die nu is aangenomen, geldt als een advies.

Belga - TD

Lees ook in Veeteelt

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken