Startpagina Fruit

Ruim 40% minder appeltelers sinds 2005

Het aantal appeltelers in Vlaanderen is op vijftien jaar tijd met meer dan 40 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).

Leestijd : 2 min

In 2005 telde Vlaanderen nog 1.081 actieve appeltelers. Vijftien jaar later is dat aantal met 40% gedaald, tot 638 in 2020. De totale appelproductie viel in dezelfde periode terug van 331.635 ton naar 168.635 ton. "Het is jammer om te moeten vaststellen dat onze internationaal gereputeerde fruitteelt het alsmaar moeilijker krijgt", zegt Vlaams Belang-parlementslid Beckers. "Net zoals de perentelers en de kersentelers, blijken ook onze appeltelers er alsmaar vaker de brui aan te geven", klinkt het.

Enorme terugval Voor de provincie Limburg gaat het zelfs om een afname met bijna de helft. In 2005 waren er namelijk nog 559 Limburgse appeltelers. In 2020 nog slechts 321. Ook in andere provincies doet zich een grote daling voor. In West-Vlaanderen daalde het aantal appeltelers met 33 %, van 60 naar 40, terwijl we in Vlaams-Brabant een afname van 42% zien (van 297 naar 173 appeltelers). Beckers betreurt niet alleen de terugval van het aantal appeltelers maar ook het feit dat sommige consumenten geïmporteerde appels verkiezen boven appels uit eigen streek. Zo werd in 2020 zo'n 22.992 ton appels uit Nieuw-Zeeland ingevoerd. "Het is in de huidige tijd eigenlijk niet meer te verantwoorden dat we onze appels meer dan 10.000 km van hier gaan halen", meent Beckers. "Ik roep iedereen dan ook op om meer appels van eigen bodem te eten. Dit is niet alleen in het belang van onze Vlaamse appeltelers en economie, maar dit is ook gewoon beter voor het milieu." Volgens minister van Landbouw Jo Brouns is de sector de laatste jaren onder druk gezet door de stijgende concurrentie, de klimaatverandering en geopolitieke gebeurtenissen, zoals het Russische embargo. De cd&v-minister stelt ook dat de appeltelers zich hier deels aan hebben aangepast door over te schakelen op perenteelt. Maar met die analyse is Beckers het niet eens. "Het klopt dat onze fruittelers zwaar te lijden hebben gehad onder de Russische en recent ook Wit-Russische economische sancties, maar aangezien er ook steeds minder perentelers zijn, klopt zijn argument over diversificatie van de teelt niet." Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken