Startpagina Fruit

Belgische appelteelt in zwaar weer

De start van de appelen- en perenpluk, die dit jaar omstreeks deze tijd plaatsvindt, gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Vooral de Belgische appelteelt heeft vandaag te kampen met kleine marges en grote onzekerheden. Wil de lokale appelteelt weer leefbaar worden dan is een verregaande samenwerking doorheen de keten nodig, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

Leestijd : 2 min

Omstreeks deze tijd begint de oogst van hardfruit. Voor vele fruittelers is dit een moment waar naar uitgekeken wordt. Toch wordt het positieve oogstmoment dit jaar grotendeels overschaduwd: met name de appeltelers hebben een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. De stijgende kosten voor onder meer verpakking (+10 cent/kg), energie (frigokosten +3 cent/kg), de inflatie op loonkost (+9%), het extreme weer (droogte en zonnebrand), de verstoorde afzetmarkten, maar ook de dalende consumptie van Belgisch hardfruit (in het bijzonder de appelen), zorgen ervoor dat Belgische appeltelers vandaag in ongezien zwaar weer beland zijn.

“Het is cruciaal dat de consument in de winkel kan zien welke appelen lokaal in België geteeld zijn. Op 10 jaar tijd is het areaal appelen in België gedaald met 30% tot 5 234 ha, maar de prijs van onze appelen blijft dramatisch laag.”, luidt het bij een appelteler.

Appelteelt

De kwalitatief hoogstaande Belgische appelen moeten vaak opboksen tegen goedkopere appel-import vanuit het buitenland. Lokaal fruit heeft vaak maar een beperkte schapruimte en voor de consument is het niet altijd eenvoudig om te weten welk stuk fruit in eigen land geteeld wordt. “Nochtans kunnen we prat gaan op veilig en lekker Belgisch fruit, geteeld aan de strengste eisen en met minimale ‘fruitmiles’.”, klinkt het bij Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Een verhoogde consumptie van Belgische appelen en duidelijke herkomstaanduiding kan al een stap in de goede richting zijn, maar meer is nodig om de huidige uitdagingen in de sector het hoofd te bieden. “Steeds meer is duidelijk dat de Belgische appelteelt zware klappen krijgt en dat een sectorbreed plan voor onze Belgische appel nodig is waarbij de verschillende ketenpartners samenwerken.”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Boerenbond

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken