Startpagina Economie

Suikerproductie EU dipt door droogte

De droogte decimeert de productie van suikerbieten in de EU dit jaar, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De EU zal in het lopende seizoen 2018/2019 circa 18,8 miljoen ton suiker produceren. Dat is 11% minder dan in het seizoen 2017/2018, toen voor het eerst zonder productiequotum wel veel werd geproduceerd. De productiedaling stuwt de prijs van witsuiker op de termijnmarkt Londen wel omhoog.

Leestijd : 2 min

Het is tevens 400.000 ton minder dan in september nog was geraamd. De daling is niet te wijten aan het areaal, want dat bleef zo goed als gelijk aan de oppervlakte een jaar eerder. De droogte heeft dus meer impact gehad dan eerder gedacht. Duitsland en Frankrijk zijn samen goed voor meer dan de helft van de suiker die de EU produceert. In beide landen is sprake van een teruggang, waarbij de Duitse teelt het zwaarst getroffen lijkt te zijn. De gemiddelde hectareopbrengst in Duitsland daalt met 16% ten opzichte van een jaar eerder.

Het is een flinke tegenvaller dus voor de leden van de coöperatie Südzucker, dat eigenaar is van de Tiense Suikerraffinaderij. In Frankrijk is sprake van een daling van gemiddeld 10%. In België is sprake van een daling met 15<UN>% tot 80 ton per hectare.

De dalingen leiden wel tot een prijsstijging voor suiker op de termijnmarkt in Londen, al liggen prijzen nog wel onder het niveau van vorig jaar. De Franse coöperatie Cristal Union besloot onlangs vanwege de lagere opbrengsten maar ook volatiele prijzen af te stappen van het aanbieden van minimumprijzen. Het Nederlandse Royal Cosun probeert de productie voor volgend jaar te temperen terwijl British Sugar vanaf 2019/2020 alleen nog maar wil werken met jaarlijkse contracten.

Na de discussie in de Europese Raad over een steunprogramma voor de Europese suikersector van enkele dagen geleden werd opnieuw door een aantal lidstaten verzocht om private opslagsteun voor suiker en er werd ook verzocht om een exportsteun. Niet alle lidstaten steunen dit verzoek en ook de Europese Commissie voelt weinig voor een steunprogramma omdat de suikersector volgens haar zelf een groot deel van de problemen heeft veroorzaakt.

Dit, door een forse uitbreiding van het bietenareaal, de toekenning door lidstaten (totaal 10) van een gekoppelde steun bij de teelt van bieten en de forse toename van de Europese uitvoer waardoor de wereldmarktprijzen dalen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken