Startpagina Economie

Zuivelprijzen weer omlaag, suikerprijs flink omhoog

Internationale handelsprijzen voor zuivel, vlees en plantaardige oliën zijn in oktober gedaald. De prijs van granen en suiker nam juist toe. In het geval van suiker was sprake van een ware opleving; de prijs steeg 9 %. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex.

Leestijd : 2 min

De FAO Voedselprijs komt in oktober uit op gemiddeld 163,5 punten en dat is bijna 1% minder dan een maand eerder. De index staat tevens 7,4% lager dan in oktober 2017. Bij de index geldt het gemiddelde van de periode van 2002 tot en met 2004 als 100. Alle belangrijke landbouwgrondstoffen worden meegewogen in de index.

De duidelijkste daling, ten opzichte van de vorige maand, was zichtbaar bij zuivel (5%). Het is alweer de vijfde maand op rij dat de zuivelprijs op de wereldmarkt daalt. De zuivelprijs ligt 15,3% onder het niveau vorig jaar en 34% onder de historische piek die in februari 2014 werd neergezet. De oorzaak van de malaise ligt vooral aan het feit dat meer zuivel voor exporten beschikbaar blijkt te zijn in Nieuw-Zeeland.

Akkerbouwgewassen

De graanprijs steeg in oktober met 1,3% ten opzichte van september. Ten opzichte van vorig jaar is sprake van een stijging met 9%. Maïsprijzen in de VS stegen nog het meest, wat vooral gevolg is van de goed doorlopende verkopen aan het buitenland. De tarweprijs steeg eveneens wat wordt geweten aan verminderde oogstvooruitzichten in Australië. De FAO heeft de raming voor de wereldwijde graanoogst verhoogt.

De suikerprijsindex veerde in oktober bijna 9% op. De snelle toename van de suikerprijs is vooral gevolg van verslechterde productieomstandigheden in de belangrijke suiker producerende regio’s, zoals India en Indonesië. Ook het toenemende gebruik van suikerriet voor de vervaardiging van bio-ethanol in Brazilië speelt een rol.

De index voor plantaardige oliën daalde licht. Het is wel inmiddels de negende maand op rij dat de prijs daalt, en de index staat nu op het laagste niveau sinds april 2009. Exporterende landen hebben inmiddels een grote voorraad palmolie, terwijl wereldwijd de importvraag niet zo groot is. De prijs van soja steeg juist in oktober omdat de vraag vanuit de biodieselindustrie toeneemt. Vooral in Argentinië wordt veel soja bijgemengd.

Voor koolzaad geldt dat kleinere oogsten in de EU leidden tot hogere prijzen.

Vlees

De vleesprijsindex is traditioneel de minst betrouwbare, omdat de markt minder transparant is. In oktober was sprake van 2% lagere prijzen. Varkensvlees, rundvlees en pluimveevlees werden minder betaald. Importrestricties hebben een duidelijke invloed op de markt voor varkensvlees. In het geval van rundvlees is veel product beschikbaar en voor pluimveevlees geldt dat de vraag wat is afgekoeld.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken