Startpagina Economie

Weyts wil verbod op houden van legkippen in verrijkte kooien in regeerakkoord

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is voor een Vlaams verbod op het houden van legkippen in verrijkte kooien, zoals eerder in Wallonië is afgekondigd. Het verbod wordt wat hem betreft opgenomen in het volgende regeerakkoord. Dat zei Weys tijdens de voorstelling van een beleidsbrief over dierenwelzijn in het Vlaams Parlement.

Leestijd : 2 min

In Wallonië zijn verrijkte kooien vanaf 2028 definitief verboden. De wens van Weyts staat niet in de beleidsbrief zelf. Hier wordt alleen gesproken over de ambitie een voortrekkersrol te spelen in Europa, samen met Nederland, Duitsland, Zweden en Denemarken. Hij sprak de wens uit in een discussie over de brief in een commissievergadering.

Daarin gaf Weyts toe dat een verbod in Vlaanderen minder evident is dan in Wallonië. Waar in Wallonië vooral kleinere en op de regionale markt gerichte legpluimveehouderijen zijn, kent Vlaanderen wel grootschalige bedrijven die internationaal concurreren op kostprijs. “Maar ik hoop dat dit ons niet zal weerhouden.”

Reactie Landsbond

Voorzitter Danny Coulier van de pluimveehoudersorganisatie Landsbond reageert voorzichtig. “De minister heeft natuurlijk het volste recht om iets te vinden en we begrijpen dat de verkiezingen er weer aan zitten te komen (mei 2019, red) en politiekers zich willen profileren. Dergelijke plannen moeten natuurlijk eerder wel besproken worden met de sector. Ik ga nu niet zeggen of we voor of tegen zijn. Dat hangt af van de randvoorwaarden.”

“Ik kan alvast wel zeggen dat het niet evident zal zijn want er is sinds het verbod op legbatterijen in 2012 toch flink geïnvesteerd. Ik ken de cijfers niet uit mijn hoofd maar veel leghennenbedrijven hebben verrijkte kooien, en de inkomens zijn niet hoog.” Dierenwelzijnsorganisatie GAIA noemt de aankondiging van Weyts ‘revolutionair’. De organisatie startte vorige maand een campagne tegen kooisystemen in de landbouw.

Europese context

Een Europees verbod op verrijkte kooien in de legpluimveehouderij bestaat niet, al is het gebruik in West-Europese landen al sterk teruggedrongen. Ongeveer 18% van de leghennen in Nederland wordt in kooien gehouden, aldus sectororganisatie Avined. In België werkt ongeveer een kwart van de bedrijven met verrijkte kooien. In de Europese Unie zit circa 56% van alle leghennen in verrijkte kooien of koloniesystemen.

Oekraïne levert mede dankzij een associatieverdrag van enkele jaren geleden steeds meer eieren en eierproducten aan de EU, vooral voor industriële verwerking. In Oekraïne zijn legbatterijen nog toegestaan. In de EU zijn legbatterijen al sinds 2012 verboden.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken