Startpagina Economie

Wereldwijde handel in zuivel groeit in langzamer tempo

Op de wereldmarkt neemt de (import)vraag naar zuivelproducten in de periode van 2018 tot en met 2030 nog wel toe, maar minder snel dan in de afgelopen 10 jaar. Uitzondering is boter, waarvoor de vraag zelfs sneller groeit. De productiviteit van melkveehouders in de EU zal ondertussen tot 2030 toenemen met circa 17%. Dat blijkt uit de ‘EU Agricultural Outlook 2018-2030’ die de Europese Commissie presenteert.

Leestijd : 3 min

De marktvorsers van de EU verwachten dat het aantal melkkoeien zal afnemen van 23 miljoen dieren nu naar 21, miljoen dieren in 2030. Per koe wordt nu in de EU, met grote regionale verschillen, circa 7151 kg melk per jaar geproduceerd. In 2030 zal dit naar verwachting 8240 kg zijn. De gemiddelde Belgische productie ligt al duidelijk hoger. De meeste productiegroei vindt plaats in de later toegetreden lidstaten van de EU, waarbij valt te denken aan Polen, Hongarije, Tsjechië en Roemenië.

De EU belooft samen met Nieuw-Zeeland een belangrijke rol te blijven spelen in de groeiende handel in zuivelproducten. In 2030 zal de EU volgens de rapporteurs goed zijn voor 35% van de wereldwijde vraag naar zuivelproducten. De export vanuit de EU betreft in toenemende mate producten met veel toegevoegde waarde, zoals biologische producten of producten met beschermde herkomstnamen, zoals Parmezaanse kaas.

Van magere melkpoeder naar boter

In de periode van 2008 -2018 groeide de wereldhandel in zuivelproducten met gemiddeld ongeveer 1,5 miljoen ton melkequivalenten per jaar. De groei al terugzakken tot bijna 800.000 ton in de periode van 2018-2030. De afgelopen 10 jaar werd de meeste groei gerealiseerd met magere melkpoeder. Hier zal de jaarlijkse groei ver terugvallen van circa1 miljoen ton naar circa 250.000 ton.

Bij volle melkpoeder, kaas en weipoeder is de teruggang beperkt. In het geval van boter was de jaarlijkse groei zowat nul in de periode 2008-2018, maar zal nu sprake zijn van enkele honderdduizenden tonnen per jaar extra.

De EU-export van kaas, boter, melkpoeder en weipoeder groeien naar verwachting met 330.000 ton melkequivalenten per jaar. Wat de EU-markt zelf betreft, zal de komende 12 jaar volgens de Europese Commissie circa 900.000 ton extra melk nodig zijn om de honger naar traditionele zuivelproducten te stillen. Het gaat dan vooral om kaas. De vraag naar vloeibare melkproducten zal naar verwachting blijven dalen.

De consumptie wordt mede geremd omdat campagnes van milieuorganisaties consumenten adviseren minder zuivelproducten te consumeren. Ze doen dat met name met het oog op het tegengaan van de opwarming van de aarde en de schade aan het milieu die mede het gevolg zou zijn van de omvangrijke rundveestapel. Daarnaast claimen steeds meer mensen –terecht of onterecht- lactose-intolerant te zijn.

De vraag naar kaas zal niettemin toenemen omdat ze vaak verwerkt wordt in gemaksvoeding, zoals kant- en klaar maaltijden. De vraag naar gemaksvoeding groeit omdat consumenten steeds minder tijd hebben om te koken, of prioriteiten elders leggen.

Bescheiden productiegroei

De EU-melkproductie zal in de periode van 2018-2030 groeien met gemiddeld 0,8% per jaar. De productie wordt voor 2018 geraamd op 167 miljoen ton en zal in 2030 182 miljoen ton bedragen. De productiviteit zal tot 2030 met circa 17% toenemen ten opzichte van 2017. De productiviteitsgroei valt daarmee wat terug, wat volgens de rapporteurs vooral te wijten is aan de steeds strengere milieuwetgeving.

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken