Startpagina Economie

Prijzen zuivel en granen opnieuw gedaald

Mondiaal zijn prijzen voor zuivel, granen en plantaardige oliën in november duidelijk gedaald. De prijs van vlees daalde marginaal terwijl de prijs van suiker op de wereldmarkt juist aantrok. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex die de FAO maandelijks publiceert. De internationale zuivelprijzen zijn sinds mei bijna 20% gedaald.

Leestijd : 3 min

De FAO – onderdeel van de VN – publiceert maandelijks een overzicht van mondiale prijsontwikkelingen. De totale index waarin prijsontwikkelingen van alle bovengenoemde landbouwgrondstoffen volgens een formule zijn opgenomen. In november daalde de index beperkt, maar toch, staat de index inmiddels wel op het laagste niveau sinds mei 2016. De index staat ook 8,5% lager dan in november 2017.

De zuivelprijsindex daalde in november 3,3% ten opzichte van oktober. Het is alweer de zesde maand op rij dat de gemiddelde zuivelprijs daalt. De index staat 14% onder het niveau van november 2017 en ruim 18% onder de piek van 2018, die in mei werd opgetekend. Magere melkpoederprijzen stegen in november juist omdat op de internationale markt veel werd gekocht voor directe levering. Door hoge voorraden en productie daalden prijsquoteringen van boter, kaas en volle melkpoeder daarentegen.

Granen en oliezaden

De granen hebben de grootste invloed op de FAO-voedselprijsindex. De graanprijsindex daalde in november 1,1% ten opzichte van een maand eerder. Ten opzichte van exact een jaar eerder is sprake van een daling met 7,1%. Exporterende landen hebben vooral veel tarwe beschikbaar, wat door de gedeeltelijke inwisselbaarheid van het product lijkt tot druk op de maïsprijs. Op de achtergrond blijft de wereldvoorraad, de reserve, groot.

De prijs voor plantaardige oliën staat eveneens onder druk. Hier is sprake van een maand-op-maand daling van afgerond 6%. Het is de tiende maand met een daling op rij en de prijsindex staat nu op het laagste niveau sinds 12 jaar. De meeste pijn zit op de markt voor palmolie, maar ook de sojaprijzen dalen onder druk van een grote oogst in de VS, terwijl voor zonnebloemolie hoge producties in vooral het Zwarte Zee gebied worden voorspeld.

Suiker

Wat suiker betreft, is juist sprake van een stijging met 4,4%. De hogere prijzen zijn vooral gevolg van minder positieve oogstvooruitzichten voor de Braziliaanse oogst. Als het tegenzit, zal de belangrijke productieregio – met Centrum-Zuiden – 27% minder suiker binnenhalen. Daar naast is het aandeel van het suikerriet dat voor suikerproductie wordt gebruikt gedaald van 47% in 2017 naar 36% dit jaar.

Een steeds groter deel gaat dus naar de bio-ethanol. Het (door de overheid) verlagen van de Braziliaanse benzineprijzen vorige maand, zal vermoedelijk voorkomen dat de suikerprijzen nog meer stijgen. Een wat groter deel van het suikerriet zal naar verwachting nu toch voor suikerproductie worden bestemd.

Vlees

De vleesprijsindex bleef zo goed als gelijk. Ten opzichte van november 2017 is sprake van een daling van meer dan 7%. De prijzen voor varkens-, pluimvee- en schapenvlees staan onder druk. Wat betreft rundvlees is juist sprake van een beperkte prijsstijging. De markt voor schapenvlees zat maandenlang in de lift door een grote vraag in Azië, maar inmiddels exporteert Australië zoveel dat prijzen alweer kelderen.

Wat betreft varkensvlees is sprake van een grote productie in alle belangrijke exporterende landen, zoals Brazilië, de VS en Duitsland. Daarnaast kan een deel van het varkensvlees – bijvoorbeeld het Belgische – niet vrijelijk bewegen door handelsrestricties. Dit volume wordt dus noodgedwongen dichter bij huis afgezet waar dan weer overschotten ontstaan. Wat pluimveevlees betreft is de importvraag beperkt.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken