Startpagina Economie

Melkprijsstijging in oktober afgevlakt

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in oktober gemiddeld een voorschotmelkprijs van €34,82 per 100 kg. Dat is 13 cent meer dan een maand eerder. Ten opzichte van oktober 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 7% lager. Dat blijkt uit de maandelijkse LTO Melkprijsvergelijking. De rapporteurs denken op basis van de aangekondigde melkprijzen dat het gemiddelde de komende maanden gaat dalen.

Leestijd : 3 min

Milcobel hield als grootste Belgische melkerij de prijs in oktober ongewijzigd, net als onder meer het het Franse Sodiaal, DMK en de grote Ierse melkerijen Kerry, Dairygold en Glanbia. De melkprijs van Milcobel lag met €34,72 fractioneel lager dan het Europese gemiddelde. Het Deense Arla heeft de prijs juist met 90 cent verhoogd. FrieslandCampina plust in oktober €1, net als het Duitse Hochwald en Molkerei Muller. In de vergelijking is alles teruggerekend naar een prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml.

DMK en het Arla hebben aangekondigd de melkprijzen in november niet te wijzigen, maar wel in december met €1 per 100 kg te verlagen. Bij DMK gaat het nadrukkelijk om de prijs voor de Duitse leden. De groep is eigendom van een Duitse coöperatie en de Nederlandse coöperatie DOC Kaas. Doordat beide coöperaties niet dezelfde uitbetalingsmethode hanteren, kan de berekende melkprijs verschillen tussen beide coöperaties.

De melkprijzen van de Franse bedrijven Savencia en Lactalis en het Italiaanse Granarolo blijven de rest van het jaar ongewijzigd. In Nederland verlagen Royal A-ware en FrieslandCampina de melkprijzen in november met €1,5 respectievelijk 70 cent per 100 kg. In december houden de ondernemingen de melkprijs ongewijzigd.

Aanbod

De Nederlandse ketenorganisatie Zuivel NL ziet in de gehele EU de melkaanvoer stagneren. In september nam het volume per saldo zelfs licht af. In augustus werd al geen groei meer gerealiseerd. De droogte in grote delen van Europa lijkt daarmee duidelijke gevolgen te hebben gehad. De Duitse melkaanvoer lag in september op hetzelfde niveau als in 2017. In Frankrijk en Italië daalde het volume in deze maand. Opvallend is het sterke herstel in Ierland in augustus en september na een periode van krimp.

Daarentegen is de melkaanvoer in Nederland in oktober met maar liefst 5,5% gedaald ten opzichte van september. Tot en met oktober is de Nederlandse melkaanvoer 2,2% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Nieuw-Zeeland en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Uruguay noteerden een forse groei in de melkproductie in september. Nieuw-Zeeland liet ook in oktober een beduidende stijging van het volume zien. In de VS ligt de groei al geruime tijd onder het langjarige groeigemiddelde (1,6%). Ook in september en oktober werd dit groeipercentage niet gehaald. Australië noteerde voor de vierde maand op rij een afname.

Vraag

De boterprijzen lieten, na de sterke daling in september en oktober, vanaf eind oktober tot medio november een stabiel beeld zien. De druk op de prijzen nam echter in de laatste weken van november weer wat toe, wat het gevolg was van een beperkte vraag voor de korte termijn en www.milkprices.nl, 6-12-2018 - 4 - voldoende aanbod. De notering van mager melkpoeder liet in de tweede helft van oktober een licht herstel zien en stabiliseerde in november. Ondanks de verkoop van grote hoeveelheden interventiepoeder sinds medio oktober lijkt er een stevige bodem in de markt te liggen. De daling van de vol melkpoeder notering is sinds eind oktober gestopt. Sindsdien is sprake van stabiele prijzen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken