Startpagina Economie

Europese melkprijzen in september wat gestegen

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in september gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 33,56 euro per 100 kg standaardmelk. De prijs ligt daarmee 20 cent hoger dan een maand eerder. Milcobel verhoogde voor het eerst sinds april de melkprijs, en wel met 50 cent. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van de Nederlandse boerenbond LTO.

Leestijd : 3 min

De gemiddelde melkprijs ligt in september 1,08 euro ofwel 3,1% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat de gemiddelde Europese melkprijs is gestegen, komt vooral door de prijsstijging van Saputo Dairy UK (plus 2,5 euro per 100 kg). Deze stijging is een gevolg van de seizoenstoeslag. Vanaf februari van dit jaar heeft Saputo Dairy UK (voorheen Dairy Crest) de melkprijzen zelf niet gewijzigd en dat blijft in ieder geval zo tot en met november.

Voor het eerst sinds vele maanden hebben Milcobel en de Ierse ondernemingen Dairygold en Glanbia de melkprijzen verhoogd, ieder met 50 cent per 100 kg. Bij Glanbia merkt LTO wel op dat dit komt door een hogere toeslag op de melkprijs door de coöperatie. De coöperatie Glanbia is mede eigenaar van het beursgenoteerde Glanbia plc en de joint venture Glanbia Ireland en betaalt deze toeslag uit de dividendopbrengsten van deze ondernemingen. De komende maanden zullen naar verwachting de melkprijzen weinig veranderen.

Arla heeft voor oktober een geringe prijsverlaging aangekondigd van 10 cent en voor november geen wijziging. De melkprijs van het Nederlandse FrieslandCampina daalt in oktober met 20 cent maar stijgt in november weer met 70 cent. De melkprijs van het Duitse DMK blijft gelijk in oktober. De melkprijs van Savencia zal iets dalen in oktober, terwijl de melkprijs van Lactalis in de maanden oktober en november gelijk blijft.

Nu van Arla en FrieslandCampina de melkprijzen tot en met november bekend zijn, kan een goede schatting worden gemaakt van hun gemiddelde voorschotmelkprijzen – dus exclusief nabetaling - in kalenderjaar 2019. Beide melkprijzen zullen dalen ten opzichte van 2018. FrieslandCampina met zo’n 40 cent per 100 kg standaardmelk naar 35,10 euro en Arla minus 60 cent naar 32,60 euro per 100 kg standaardmelk.

Buiten de EU

In tegenstelling tot Europa zijn de melkprijzen in de USA in de loop van 2019 bijna continu en fors gestegen. Door de Zwitserse branche organisatie BO Milch is met ingang van 1 september 2019 het nationale duurzaamheidsprogramma “swissmilk green” ingevoerd. Melkveehouders kunnen hiervoor een toeslag op de A- prijs ontvangen van 3 Zwitserse Frank (2,75 euro) per 100 kg melk. Deze premie is niet meegenomen in de berekende melkprijs van Emmi. Fonterra heeft op 26 september de bedrijfsresultaten en de definitieve melkprijs over 2018/19 bekend gemaakt. Doordat er geen dividend is uitgekeerd lag de melkprijs met 6,35 NZD per kg milk solids (vet en eiwit) lager dan in de voorgaande twee jaren.

Melkaanvoer

De EU-melkaanvoer is in augustus met 1% toegenomen en won daarmee aan groeisnelheid in vergelijking met de maanden daarvoor. Cumulatief lag de EU-melkaanvoer tot en met augustus 2019 0,4% hoger dan in 2018. Duitsland, Frankrijk en Nederland zagen de melkplas voor het eerst in lange tijd stijgen. Voor de tweede maand op rij noteerde de Nederlandse melkaanvoer een plus. In september nam het volume met bijna 2% toe ten opzichte van een jaar eerder, toen de Nederlandse melkaanvoer negatief werd beïnvloed door grote droogte.

De Ierse melkaanvoer nam verder toe, hoewel de stijging van 2% beduidend lager was dan in de eerste zeven maanden van 2019. De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in augustus een wisselend beeld zien. De melkaanvoer in Argentinië en Nieuw-Zeeland groeide. In de VS bleef het volume in augustus gelijk aan vorig jaar. Australië (-6%) en Uruguay (-4%) noteerden wederom een stevige daling. Het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) was in deze periode met -0,2% nog altijd negatief, hoewel de achterstand op het vorige jaar langzamerhand kleiner wordt.

Marktprijzen

De boterprijzen zijn sinds half augustus langzaam omhoog gegaan. In de tweede helft van oktober stabiliseerde het prijsniveau. Ondanks het feit dat Europees product gunstig geprijsd is op de wereldmarkt, zorgt dit niet voor substantiële extra vraag vanuit de exportmarkten. De notering van mager melkpoeder is door de onveranderd goede vraag en het enigszins beperkte aanbod in de afgelopen maanden verder doorgestegen. De markt is positief gestemd en voelt vast aan.

Vanwege toenemende concurrentie uit Noord-Amerika in voornamelijk Azië lijkt de ruimte voor verdere prijsstijgingen op de korte termijn vrij beperkt. Op de markt voor volle melkpoeder is nog altijd weinig activiteit. De notering beweegt mee met de ontwikkelingen op de markt voor boter/melkvet en mager melkpoeder en is sinds half augustus toegenomen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken