Startpagina Economie

EU: einde aan sojamoratorium betekent miljardenverlies Brazilië

Als Brazilië het zogeheten sojamoratorium opheft, riskeert het de Europese afzetmarkt goeddeels te verliezen. Dat zegt Nathalie Lecocq, directeur-generaal van FEDIOL, dat de handelaren en verwerkers van oliezaden in de EU vertegenwoordigt. Voor Brazilië is de EU na China de belangrijkste afzetmarkt voor soja.

Leestijd : 2 min

Het sojamoratorium slaat op de afspraak dat graanhandelaren geen soja uit sinds 2008 ontboste delen van het Amazone-woud kopen. Braziliaanse sojaboeren pleiten bij monde van hun grootste belangenbehartiger Aprosoja voor afschaffing van het moratorium. Daarmee gaat de organisatie lijnrecht in tegen initiatieven om het moratorium juist uit te breiden naar de zogeheten cerrado, een savannegebied in het hart van het land waar de sojateelt ook in opkomst is.

Voorzitter Bartolomeu Braz Pereira van Aprosoja zegt tegen Braziliaanse media dat de regering-Bolsonaro zo goed als akkoord is met zijn idee het moratorium af te schaffen. Bolsonaro heeft bij herhaling gezegd dat het gebied rond en soms in het regenwoud meer mogelijkheden moet krijgen voor economische ontwikkeling. Landbouwminister Tereza Cristina heeft het moratorium volgens persbureau Reuters als ‘absurd’ omschreven.

Aprosoja benadrukt dat het moratorium neerkomt op een bovenwettelijke eis. Concreet wil Aprosoja dat handelaren weer soja gaan kopen van de 20% van hun grond in de Amazone, die ze vanwege de hernieuwde ‘Boscode’ van 2012 mogen ontbossen. Het is volgens Aprosoja een kwestie van nationale soevereiniteit. Het moratorium zou vooral ingegeven zijn door eisen van internationale, vaak Europese en Amerikaanse handelaren. Als de regering niet handelt, zal men proberen haar gram te halen via mededingingsautoriteiten.

De Braziliaanse associatie van handelsbedrijven en crushers Abiove is tegen opschorting van het moratorium en wijst op de potentiële imagoschade, en het verlies van een groot deel van de Europese markt. Volgens Abiove vertegenwoordigt de EU-markt met een waarde van circa 5 miljard dollar (4,5 miljard euro).

Abiove vertegenwoordigt grote internationale handelsconcerns zoals de Amerikaanse grootheden ADM, Bunge en Cargill maar ook de Rotterdamse handelshuizen Glencore en Louis Dreyfus en Braziliaanse spelers zoals Amaggi. In de EU nemen met name mengvoederbedrijven juist initiatieven om alleen nog ‘duurzame’ soja in te voeren.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken