Startpagina Vleesvee

De nationale prijskamp ‘Vette Os’

Voor de tweede maal werd op zondag 23 april de prijskamp “vetten Os” georganiseerd op de veemarkt LAR te Menen. Met dit jaarlijks gebeuren wilden de organisatoren hun waardering tonen voor het Belgisch witblauwras en zijn producenten.

Leestijd : 3 min

De nadruk werd gelegd op de witblauwfokkerij als familiale aangelegenheid die al generaties ver met hart en passie en met veel liefde voor dieren ons landschap kleurt met haar bonte kleuren.

Meer dan 240 dieren afkomstig van heel het land waren er aanwezig op deze prachtige tot in de puntjes georganiseerde vleesveetentoonstelling. Het was dan ook om klokslag 9 uur dat de keuring startte in de mooie ingerichte veemarkt. De dieren netjes helemaal gewassen en geschoren stonden volgens geslacht en leeftijdsgroep mooi aangebonden zodat een delegatie van een tiental juryleden hun beoordelingswerk op een rustige manier konden verrichten. Tijdens de diverse keuringen hadden de eigenaars geen recht tot het betreden van de veemarkt en konden ze enkel vanuit de ramen van de cafetaria het secure werk van de jury gadeslaan. Er waren in totaal zes reeksen waaronder vaarzen, koeien, stieren, loten van 3 stuks, stieren ouder dan 27 maanden en een reeks ‘zwaarste vrouwelijk rund.’ Deze allemaal terug onderverdeeld in leeftijdscategorieën.

De loten

Het beste lot vaarzen ging met alle eer naar Weemaes Raf uit Kieldrecht terwijl het beste lot koeien naar Hanselaer Jos uit Zele ging en het beste lot stieren naar Vandevelde Jules uit Eeklo.

Beste lot koeien. Eig.: Hanselaer J., Zele.
Beste lot koeien. Eig.: Hanselaer J., Zele.
Beste lot stieren. Eig.: Vandevelde J., Eeklo.
Beste lot stieren. Eig.: Vandevelde J., Eeklo.
Beste lot vaarzen. Eig.: Vandevelde Weemaes R., Kieldrecht.
Beste lot vaarzen. Eig.: Vandevelde Weemaes R., Kieldrecht.

De kampioenschappen

Voor het kampioenschap vrouwelijke runderen mochten zowel vaarzen als koeien deelnemen en werd voor het kampioenschap mannelijk vee de leeftijd begrensd tot en met 27 maanden.

De vier vrouwelijke ereprijzen gingen voor de vaarzen minder dan 36 maanden naar Lambrecht M. uit Kruishoutem, voor de vaarzen meer dan 36 maanden naar Weemaes R. uit Kieldrecht, de koeien tot 48 maanden naar Hanselaer J. uit Zele en voor de koeien ouder dan 48 maanden naar Weemaes R. uit Kieldrecht.

De vier ereprijzen vrouwelijke dieren.
De vier ereprijzen vrouwelijke dieren.

De vier mannelijke ereprijzen gingen naar de stieren tot 19 maanden naar Martin Fr. Uit Waret-la-Chaussée, voor de stieren tussen 19 en 24 maanden naar Gillis P. uit Watervliet en voor de stieren tussen 24 en 27 maanden naar Lambrecht M. uit Kruishoutem.

De vier ereprijzen mannelijke dieren.
De vier ereprijzen mannelijke dieren.

Bij het vrouwelijk vee werd uit het viertal geselecteerden de ruim vijf jaar oude gitzwarte koe, een Imperialdochter uit een Eternelmoeder, door de voltallige jury verkozen als beste dier. Het dier werd gekocht op het bedrijf van Vanisacker Gerry uit Arquennes. Bij navraag bij de fokker worden diens dieren na drie kalvingen opgeruimd en aangekocht om verder afgemest te worden bij de heer Weemaes Raf uit Kieldrecht.

Terwijl bij de drie stierenreekswinnaars de jongste telg, een 22 maand oude witblauwe stier, een Grommitzoon uit een Groommoeder, afkomstig van het bedrijf ‘Vvan den Kerkenhofstede’ van Gillis Paul uit Watervliet de meeste waardering kreeg bij de jury.

Kampioen mannelijke dieren, fokker en verkoper Gillis P., Watervliet.
Kampioen mannelijke dieren, fokker en verkoper Gillis P., Watervliet.
Kampioen vrouwelijke dieren, fokker Vanisacker G., Arquennes, verkoper Weemaes R., Kieldrecht.
Kampioen vrouwelijke dieren, fokker Vanisacker G., Arquennes, verkoper Weemaes R., Kieldrecht.

De veiling

Rond 15 uur in de middag werd voor de eerste maal een veiling per opbod georganiseerd. De acht ereprijzen werden één voor één terug geshowd in een mooi geïmproviseerde veilingtent. De stieren werden verhandeld aan een prijs variërend tussen 4.600 en 6.000 euro terwijl het vrouwelijk vee tussen de 6.100 en 6.500 euro van de hand ging.

Daarentegen werd de kampioenstier voor 8.600 euro geveild en de kampioenkoe veranderde van eigenaar voor een zeer mooi bedrag van 12.800 euro. In het totaal bracht de veiling 56.400 euro op, waarvan 10% van het veilingsbedrag (5.640 euro) en daarbovenop 1.500 euro afkomstig van de organisatoren, geschonken werd aan het kinderkankerfonds.

Het was een zeer gezellige en leerrijke dag, waarbij nog feestelijk gevierd en rijkelijk gegeten en gedronken werd in de aanpalende feesttent.

Lees ook in Vleesvee

Prijzen BWB stabiel

Vleesvee Coevia vzw leverde deze week op 14 november zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.
Meer artikelen bekijken