Startpagina Vleesvee

Spermakwaliteit onaangetast na neospora-besmetting

Neospora caninum is een belangrijke oorzaak van abortus bij rundvee. Heeft dit ook een negatief effect op de spermakwaliteit?

Leestijd : 1 min

Bij vrouwelijke dieren is neosporosis opgenomen in de lijst van koopvernietigende gebreken. Of ook stieren neospora kunnen overbrengen, is nog niet aangetoond. Bijgevolg geldt de koopvernietiging niet voor mannelijke dieren. Over het effect van neosporosis op het mannelijke geslachtsapparaat en de spermakwaliteit is dan ook weinig geweten. UGent onderzocht dit samen met Veepeiler Rund.

Studie bij KI-stieren

In de studie werden 98 Belgisch witblauwe KI-stieren opgenomen, die op basis van antistoffenonderzoek opgedeeld werden in een positieve groep (9) en een negatieve groep (89). Enkel dieren die 1 jaar lang consequent positief of negatief tekenden bij hun opvolging werden weerhouden. Van die stieren werd zowel vers als diepvriessperma onderzocht.

In totaal werden 10.478 verse spermamonsters onderzocht op volume, concentratie en motiliteit. Enkel als de motiliteit van vers sperma hoger was dan 60% en de concentratie hoger dan 300 miljoen spermacellen/ml werden de monsters ingevroren. De ingevroren spermamonsters werden onderzocht op totale en progressieve motiliteit en op normale morfologie.

Spermakwaliteit oké

Bij geen enkele van bovengenoemde kwaliteitsparameters werd bij de testen een significant verschil geconstateerd. Dat geeft aan dat dit Veepeiler-onderzoek kan concluderen dat een besmetting met neospora bij stieren geen effect lijkt te hebben op de kwaliteit van het sperma.

DGZ

Lees ook in Vleesvee

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken