Startpagina Economie

Amerika trekt doelen biobrandstoffen op

Het Amerikaanse ministerie van landbouw wil dat biobrandstoffen in 2050 30% van alle gebruikte transportbrandstoffen uitmaken. In 2030 zou het percentage al op 15% moeten liggen. Op dit moment zijn raffinaderijen verplicht om 10% bij te mengen. “We weten dat we een uitdaging hebben”, aldus landbouwminister Sonny Perdue bij een persconferentie.

Leestijd : 2 min

We moeten volgens de boerenzoon die kort geleden in België op bezoek was “in de toekomst meer voedsel, vezels, brandstof en veevoeder produceren, met eindige bronnen.” Voor landbouwers is het bericht in eerste aanleg goed nieuws. In de VS wordt relatief veel maïs, mogelijk meer dan een derde, geteeld voor de ethanolindustrie. Het milieu-agentschap EPA gaf de afgelopen jaren tientallen oliemaatschappijen een vrijstelling van de bestaande bijmengplicht. Dit drukte de maïsprijs.

Verkiezingsjaar

De zachte wijze waarop de voor boeren belangrijke bijmengplicht werd bewaakt, leidde tot veel kritiek op president Donald Trump, die nota bene mede door de boerenstem is verkozen. De maatregel kan laatstgenoemde later dit jaar helpen bij de presidentsverkiezingen. Niet alleen wint hij de boerenstem mogelijk terug, hij schudt ook kritiek van de milieubeweging deels van zich af. Boeren werden ook zwaar geraakt door een handelsconflict dat Trump uitvocht met China. Ook hiervoor werd recent een uitweg gevonden.

Milieu-offensief

De biobrandstoffenmaatregel kadert binnen een pakket dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot van de landbouw tot 2050 halveert. Ook moet de uitspoeling van nutriënten in het oppervlaktewater nationaal met 30% gaan dalen. Daarnaast wil de VS de voedselverliezen - dus alles dat verloren gaat van van het veld tot het bord, maar ook eten dat we weggooien - met 50% terugdringen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken