Startpagina Economie

Mondiale stijging zuivel- en suikerprijzen

Mondiale prijzen voor zuivel en suiker zijn in februari sterk gestegen. De prijs van graan, vlees en plantaardige oliën stonden daarentegen onder druk, mede door het coronavirus. Gemiddeld daalden prijzen van agrarische grondstofprijzen met 1%. Dat blijkt uit de voedselprijsindex die de landbouw- en voedselorganisatie FAO maandelijks publiceert.

Leestijd : 2 min

De graanprijs daalde met bijna 1% ten opzichte van januari. Tarwe en maïs daalden in prijs, terwijl de prijs van rijst juist steeg. Op de tarwemarkt is het aanbod groter dan de vraag. Het coronavirus (of: COVID-19) speelt ook een rol. Het virus raakt onder meer de economische groei. Dat laatste zorgt ook voor minder groei van de vraag naar vlees, en dus ook maïs, dat vaak verwerkt wordt in veevoeder.

Zuivel

De zuivelprijs steeg dan weer met bijna 5% ten opzichte van de voorgaande maand. Het is alweer de vierde maand op rij dat de melkprijs stijgt. De zuivelprijsindex staat nu 9% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De kaasmarkt is nog het meest in beweging, getuige een prijsstijging van 11%. De kaasprijzen stijgen door beperkte exportbeschikbaarheid in Nieuw-Zeeland en een seizoensmatige terugval van de melkproductie.

De prijsnoteringen voor magere- en vollemelkpoeder dalen daarentegen. Dat komt volgens de FAO vooral doordat China minder aankoopt. China is normaliter ’s werelds grootste importeur van melkpoeder. Er stelt zich een praktisch probleem: door het coronavirus liggen importhavens deels stil. De algemene consumptie daalt ook in China, omdat veel mensen geheel of gedeeltelijk binnen blijven.

Suiker

De suikerprijs steeg met 4,5%. Februari is alweer de vijfde maand op rij dat prijzen stijgen. De suikerprijsindex van de FAO staat nu op het hoogste niveau sinds mei 2017. De oorzaak van de stijging ligt in de Indiase productie, die lijkt te dalen. India is wereldwijd de tweede grootste suikerproducent na Brazilië. In Thailand speelt aanhoudende droogte de productie parten. De Thai zijn grote suikerexporteurs.

Omdat de Braziliaanse munt, de real of ‘reais’, zwak blijft staan ten opzichte van de Amerikaanse dollar, stijgen prijzen niet verder.

Plantaardige olie

De prijsindex voor plantaardige olie daalde in februari met ruim 10%. Palmolie is de belangrijkste factor in de prijsindex, en hier staan prijzen onder druk door een veel hoger dan verwachte oogst in Maleisië. Ook is tijdelijk de Indiase import teruggebracht. Daarna zijn er zorgen over de wereldwijde vraag als het coronavirus druk blijft zetten op de wereldeconomie. Prijzen van soja en koolzaad daalden ook.

Vlees

De vleesprijsindex daalde 2%. De lange periode van bijna een jaar waarin de vleesprijs gemiddeld steeds een beetje steeg, is voorbij. De index staat nog wel 10% boven het niveau van vorig jaar. In februari daalden prijzen voor schapenvlees het meest. In Nieuw-Zeeland worden meer schapen aangeboden voor de slacht nu de droogte aanhoudt. De daling wordt gevolgd door rundsvlees – alweer door minder vraag uit China.

Ook groei van de vraag naar varkensvlees lijkt na maanden van records wat af te nemen. Toch steeg de prijs nog licht, mede omdat in Europa het aanbod niet heel ruim is. Pluimveevleesprijzen daalden licht.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken