Startpagina Economie

Copa-Cogeca hamert op gemeenschappelijke markt, seizoensarbeid en noodsteun

Copa-Cogeca noemt de gemeenschappelijke markt de beste garantie op voldoende en veilig voedsel. Op dit moment staat de werking van die gemeenschappelijke markt door allerlei grenscontroles onder druk, aldus de belangenorganisatie voor boeren en coöperaties. Ook vraagt Copa-Cogeca om diverse noodmaatregelen.

Leestijd : 2 min

De coronacrisis blijft om zich heen grijpen en dus perken staten de bewegingsvrijheid van burgers in. Het plaatje is nog niet zo dramatisch als in ‘Outbreak’, een film uit 1995 waarin soldaten in gasmaskers een besmet gebied afgrendelen, maar in diverse landen is toch sprake van een quasi-lockdown.In de afgelopen dagen sloten veel landen binnen de EU de grenzen geheel of gedeeltelijk voor mensen en soms zelfs vrachtvervoer uit het buitenland. Copa-Cogeca is blij dat de Europese Commissie nu richtlijnen heeft opgesteld waaraan ‘grensmanagement’ moet voldoen. Maar: de agri- en foodsector blijft vooralsnog ernstig verstoord, aldus Copa-Cogeca.

Financiële nood

Copa-Cogeca vraagt de Europese Commissie ook om te onderzoeken hoe ze samen met de lidstaten de voedingsketen kan ondersteunen. De financiële druk op de sector is volgens Copa-Cogeca “immens”. De organisatie wijst erop dat de EU 11 miljoen boeren telt. Ook werken 4,7 miljoen mensen in de voedingsmiddelenindustrie, verspreid over 294.000 bedrijven waaronder 22.000 agrarische coöperaties.

Seizoensarbeiders

De organisatie vraagt de Commissie ook om samen met lidstaten te onderzoeken hoe kan worden voorkomen dat een gebrek aan arbeiders ontstaat. Niet alleen bij productiebedrijven die bijvoorbeeld voedingsmiddelen of veevoeder produceren, maar ook bij boeren. Er werken immers grote hoeveelheden mensen uit bijvoorbeeld Oost-Europa als seizoensarbeider in West-Europese landbouwbedrijven. De vraag is hoeveel mensen straks ziek worden of in quarantaine moeten, en of grensafsluitingen de verplaatsing van seizoensarbeiders bemoeilijken.

De voedingsketen zou volgens Copa-Cogeca op Europees niveau als essentiële sector moeten worden aangewezen.

Prijzen grondstoffen

Copa-Cogeca vraagt de Europese Commissie ook om de prijs van zowel ruwe grondstoffen als transport te monitoren, evenals oneerlijke handelspraktijken. Tot nu toe zijn prijzen van onder meer graan, suiker, zuivel en aardappelen op internationale markten al gedaald.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken