Startpagina Economie

Landbouwcommissie Europees Parlement akkoord met overgangsregulering GLB

De landbouwcommissie van het Europees Parlement is akkoord met een overgangsregeling voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het GLB eindigt dit jaar terwijl onderhandelingen voor het nieuwe GLB nog niet zijn afgerond. Door de overgangsregeling kan geld toch naar de sector blijven vloeien. De commissie voorziet de mogelijkheid om de overgangsregeling van 1 jaar met nog eens 1 jaar te verlengen.

Leestijd : 3 min

Het nieuwe GLB laat mede op zich wachten omdat de lidstaten nog altijd geen akkoord hebben bereikt over het meerjarig financieel kader (MFK); voor de periode van 2021 tot 2027. Van het kader hangt af hoeveel geld voor het GLB kan worden uitgetrokken. Probleem is dat de Britten de EU hebben verlaten, waardoor een gat in de begroting is geslagen. Lidstaten lijken weinig gemotiveerd hun bijdrages te verhogen om dit gat te vullen. De inzet van de landbouwlobby is dat het GLB op peil blijft.

De landbouwcommissie ging akkoord met een programma met duidelijke regels en een financieel kader dat dezelfde middelen als het huidige GLB moet hebben. Het rapport van de commissie roept op tot meer flexibiliteit voor de lidstaten, hogere cofinanciering en het vermogen meet maatregelen te nemen op gebied van landbouw en milieu. Bovendien weerspiegelt het de toegenomen vraag naar marktmaatregelen om de door Covid-19 veroorzaakte verstoorde situatie aan te pakken, en stelt het eenvoudiger nationale fiscale maatregelen voor waarmee de lidstaten tijdens de overgangsperiode efficiëntere staatssteunmaatregelen kunnen uitvoeren.

Besparingen dreigen

Vanuit de Europese Commissie wordt wel gestuurd op een besparing, ook omdat men meer wil uitgeven aan onder meer klimaat en migratie. In 2018 stelde de Europese Commissie voor om de plattelandsgelden, de zogeheten tweede pijler, met 28% te verminderen. In de plannen werd het budget voor de eerste pijler, waar de directe betalingen onder vallen, met 11% teruggeschroefd. Later kondigde de Europese president en landgenoot Charles Michel nog eens een miljardenbesparing aan.

Maar Eurocommissaris Janusz Wojciechowski is tegen besparingen. Belangrijke nuance: de lidstaten bepalen onder voorzitterschap van Michel de richting waarop het beleid beweegt. De Commissie is de uitvoerende arm van de Europese instituties, en maakt voorstellen. Die moeten vervolgens door de lidstaten en het Europees Parlement goedgekeurd worden.

De belangenorganisatie voor boeren en coöperaties, Copa-Cogeca, ziet in de Covid-19-crisis bewijs dat de sector van strategisch belang is, en dus een stevig budget verdient. Zeker aangezien de Europese Commissie meer (dure) vergroeningseisen aan landbouwsubsidies wil koppelen. Copa-Cogeca maar ook de organisatie voor jonge boeren, CEJA, vragen de Europese Commissie te zien of fondsen van buiten de GLB ook aangewend kunnen worden voor de landbouw. De sector zou een centrale rol moeten spelen in het Europese herstelplan, vindt men.

‘Tijd voor een snel akkoord’

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), is lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Ze is tevreden. “Stabiliteit, zekerheid en continuïteit: dat is wat onze boeren nodig hebben.” Aangezien de GLB- en MFK-besprekingen vertraging oplopen én het feit dat lidstaten ook tijd moeten krijgen om het nieuwe GLB voor te bereiden, is het volgens de Limburgse ook belangrijk dat het Parlement de mogelijkheid voorziet om de overgangsperiode van 1 jaar met een extra jaar uit te breiden.

“Nu is het belangrijk dat men, na stemming in de plenaire vergadering, in de trilogen snel tot een akkoord komt.” Met een triloog bedoelt Vautmans het overleg tussen Europese Raad, Europese Commissie en het Europees Parlement.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken