Startpagina Economie

Overeenkomst EU-Mercosur: beperkte impact voor suiker- en zuivelsector

De handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur zal leiden tot meer export van Zuid-Amerikaanse suiker naar de EU. Grote economische verstoringen op de Europese markt blijven echter uit. Dat blijkt uit een studie die de London School of Economics uitvoerde in opdracht van de Europese Commissie. De impact zou nog kleiner zijn voor de zuivelsector.

Leestijd : 2 min

Als onderdeel van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur, ondertekend in juni 2019, opent de Europese Unie tariefcontingenten voor suiker. Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay kunnen profiteren van toenemende suikerexport naar de EU. Suiker is net als bijvoorbeeld soja en vlees een product dat de Zuid-Amerikaanse relatief goedkoper kunnen aanbieden dan hun concurrenten in de EU. Relatief, want volgens critici geeft een gebrek aan regels hen een oneerlijk handelsvoordeel.

De gevolgen zijn volgens de Britse studie beperkt. Voor Europese producenten betekent de deal dat meer afgewerkte producten kunnen worden uitgevoerd naar de Mercosur-landen. Andersom kunnen de Mercosur-landen meer ruwe suiker voor verdere verwerking uitvoeren naar de EU. Wat betreft ethanol - waarvan de EU een netto-importeur is, betekent de opening van een tariefcontingent dat Europese producenten meer concurrentie krijgen uit Braziliëm dat met de VS de grootste ethanolproducent ter wereld is.

Het rapport stelt echter dat een betere markttoegang voor Braziliaanse ethanol het concurrentievermogen kan versterken van Europese industrieën die ethanol als grondstof gebruiken, zoals producenten chemicaliën, farmaceutische producten, cosmetica en de voedings- en drankenindustrie.

Marginale effecten voor zuivelsector

In de zuivelsector is Mercosur een kleine afnemer. Volgens het rapport vertegenwoordigt het niet meer dan 0,4% van de totale export van zuivelproducten naar buiten de EU. De meeste zuivel gaat zowel in tonnen als euro’s naar Oost-Aziatische landen en het Midden-Oosten. Daarom, zelfs als volledige liberalisering in het "meest ambitieuze" geval zou plaatsvinden als onderdeel van de overeenkomst tussen de 2 partners, zou dit - in absolute termen - weinig impact hebben.

Niettemin zal er een toename zijn van de bilaterale handel en van het productieniveau binnen de 4 betrokken Zuid-Amerikaanse landen, maar de economische impact zal marginaal blijven voor de Europese producenten. Tegenwoordig is de zuivelsector van de EU 3 keer zo groot als die van Mercosur, aldus het rapport. “In 2016 exporteerde de EU voor 32 miljoen euro aan zuivelproducten naar Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. De overeenkomst zal daarom zeer beperkte effecten hebben op de gehele EU-zuivelmarkt", heet het.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken