Startpagina Economie

Interpom en Agriflanders op losse schroeven

De kans lijkt klein dat de aardappelbeurs Interpom en de breed georiënteerde landbouwbeurs Agriflanders doorgaan. Formele besluiten volgen pas later in augustus of september, maar het is met de huidige coronabeperkingen volgens de beursmanagers van Interpom en Agriflanders bijzonder lastig een waardevolle beurs neer te zetten.

Leestijd : 3 min

Secretaris-generaal Romain Cools van Belgapom, dat Interpom organiseert, was de afgelopen maanden beslist. Interpom zou op 23, 24 en 25 november door kunnen gaan in de beurshallen van Kortrijk. De laatste editie ontving 326 exposanten uit 15 landen en 19.508 bezoekers uit 49 landen. Tijdens de beurs zijn walk-in seminars om actuele uitdagingen of juist kansen voor de sector te bespreken.

Interpom zet in op looplijnen, strepen op de vloer die helpen afstand te houden, een speciaal ticketingsysteem – misschien met tijdsloten, en overal desinfectiematerialen. Ondertussen werden de Aardappeldemodag in het Nederlandse Westmaas en Potato Europe in Frankrijk al afgelast. En: een tweede golf dient zich aan. “Veel vroeger dan iedereen die had verwacht”, zegt Cools. “Dat heeft ons optimisme getemperd.”

Pas ergens in de komende weken wordt een definitief besluit genomen, maar wie Cools beluisterd krijgt het gevoel dat de kans dat het doorgaat beperkt is. “Beurzen worden door de overheid niet meer tot de evenementen gerekend. Dat betekent dat het niet verboden is. Maar een beurs is een ontmoetingsplaats. Het is met alle maatregelen nu en misschien straks de vraag of de beurs die rol goed kan spelen.”

Een bijkomend probleem is dat veel internationale bedrijven met strenge coronaregels werken, aldus Cools. “De meeste exposanten willen wel inschrijven, maar een aantal grotere dan weer niet. Dat maakt het ook lastig.”

Agriflanders

Agriflanders vindt normaal gezien plaats van donderdag 14 januari tot zondag 17 januari 2021. Eind september neemt de organisator, een bedrijf gelinkt aan Boerenbond, een besluit. “Het is te vroeg om te zeggen dat de beurs niet doorgaat” zegt beursmanager Gunther De Mey. “We hebben ook al heel wat voorbereidingen getroffen. Met meer dan 200 ingeschreven exposanten is de beursvloer al voor bijna driekwart volzet. We willen de deur dus nog niet sluiten. Maar om eerlijk te zijn: de kans dat we Agriflanders kunnen organiseren zoals die beurs moet zijn, met beleving, is klein.”

Normaal trekt Agriflanders meer dan 350 exposanten en bijna 70.000 bezoekers naar Flanders Expo, in Gent. De beurs richt zich op de landbouw in volle breedte. “Ons valt op dat Nederlandse bedrijven vanwege corona terughoudender zijn om in te schrijven. Sommigen geven aan de gezondheid van hun werknemers niet in gevaar te willen brengen. Dat willen Belgische bedrijven natuurlijk ook niet, maar misschien dat de arbeidswetgeving anders in elkaar zit waardoor bedrijven in Nederland nog wat extra bezorgd zijn.”

Het niet doorgaan van Agriflanders zou een aderlating zijn voor de evenementensector, aldus De Mey. “We zagen na de corona-uitbraak eerst de beurzen in het voorjaar opschuiven of opgeheven worden. Daarna volgden de evenementen in de zomer en nu zijn de beurzen in het najaar en begin 2021 aan de beurt. Als we de beurs op een zinvolle manier kunnen organiseren, dan doen we dat. Maar we organiseren de beurs niet voor onszelf. Exposanten en boeren moeten er wat aan hebben.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken