Startpagina Economie

Vraag zorgt voor prijsstijging tarwe

De vraag naar tarwe is toegenomen, waardoor de prijs op de termijnmarkt stijgt. In Parijs beweegt de termijnprijs voor het novembercontract rond 166 euro per ton. Dichter bij huis is de Fegra-notering voor gecertificeerde standaardtarwe nu 160 euro per ton, een fractie meer dan een week geleden.

Leestijd : 2 min

China haalt mede door de grootschalige overstromingen in het stroomgebied van de Jangtse-rivier minder graan binnen. Het land importeert daarom meer, waarbij de EU kan profiteren van de handelsruzie tussen China en Australië. In mei stelde China een importtarief van meer dan 80% in op Australische gerst. Het Aziatische land richt zich sindsdien voor de import van zowel tarwe als maïs meer op Europa en de VS. De EU kan niet volop profiteren, want de Franse oogst is matig en de Britse oogst mislukt. Bovendien is de waarde van de euro wat opgelopen, waardoor het relatief duur is om uit de Eurozone te importeren.

De prijzen van tarwe uit het Zwarte Zeegebied zijn lager, meldt het Franse analysebureau Agritel. Russische boeren moeten nog een groot deel van de tarwe binnenhalen, maar lijken wel veel aan te kunnen gaan bieden. Het Russische analysebureau SovEcon heeft haar productievoorspelling voor Rusland verhoogd met 1,6 miljoen ton naar 80,9 miljoen ton. Vorig jaar haalden Russische boeren 74,5 miljoen ton binnen.

De maïsmarkt is onduidelijk. Op de toonaangevende termijnmarkt in Chicago bleef de termijnprijs (contract september 2020) vorige week wat hangen. De toenemende export van de Verenigde Staten naar China steunt de prijs enigszins. Recente stormschade in de VS heeft ook effect, maar is waarschijnlijk nog niet geheel in de prijsontwikkeling verdisconteerd. Buiten de staat Iowa, dat overigens ook kleiner areaal heeft dan vorig jaar, is de komende oogst volgens huidige inzichten groter dan die van 2019.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken