Startpagina Economie

Londen sluit eerste grote handelsakkoord sinds brexit

Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een handelsakkoord gesloten. Het is het eerste grote akkoord sinds de brexit eind januari, zo heeft de Britse regering vrijdag aangekondigd. "Het vrijhandelsakkoord met Japan is de eerste grote overeenkomst van het Verenigd Koninkrijk als commercieel onafhankelijke staat", klinkt het vrijdag bij het Britse ministerie voor Internationale Handel.

Leestijd : 2 min

Vrijdagochtend sloten Lizz Truss, Brits minister van Internationale Handel, en Toshimitsu Motegi, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, via videoconferentie een principeakkoord af. Het handelsverdrag is bedoeld om de handel met Japan met ongeveer 15,2 miljard pond (16,4 miljoen euro) te verhogen. Door de overeenkomst zal 99% van de export naar Japan tariefvrij zijn.

Het Britse ministerie voor Internationale Handel benadrukt dat de deal veel voordelen heeft op het vlak van industrie, landbouw en technologie. Het handelsverdag met Japan is een opsteker voor het Verenigd Koninkrijk, dat op 31 januari de EU verliet. Premier Boris Johnson wil tegen eind dit jaar ook de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met de EU afgerond hebben, al is dat volgens velen een onrealistische deadline. Amerikaans president Trump liet zelf al weten een handelsakkoord te willen met het Verenigd Koninkrijk.

De regering zegt zonder in details te treden dat de Japanse importtarieven op Brits varkens- en rundvlees omlaag zal gaan. Ook zal het Verenigd Koninkrijk deels kunnen blijven profiteren van importquota die Japan eerder gunde aan de EU. Het gaat dan wel om de restanten die de EU laat liggen, maar het Verenigd Koninkrijk was nooit een grote agri-exporteur.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken