Startpagina Economie

Regeerakkoord: onderzoek naar bescherming landbouwprijzen

De nieuwe federale regering gaat onderzoeken of men landbouwprijzen kan en mag beschermen. Dat staat in het regeerakkoord dat de coalitie van 7 partijen voor elkaar bokste. In het regeerakkoord staat ook de ambitie om het pesticidengebruik duidelijk te verminderen terwijl een kleine opening lijkt te worden geboden voor het toelaten van nieuwe veredelingstechnieken en genetische modificatie.

Leestijd : 2 min

Ook werd bekend dat de Vlaamse liberaal Alexander De Croo premier wordt. Het liberale geluid klinkt ook duidelijk door in het regeerakkoord. België moet een land zijn waar werken en ondernemen loont, zo heet het. Kmo’s verdienen volgens het regeerakkoord meer ademruimte. Lokaal en kleinschalig ondernemerschap kreeg het door de coronacrisis hard te verduren, aldus de tekst. Om hen opnieuw te lanceren, worden investeringen in kmo’s aantrekkelijker gemaakt en wordt het zelfstandigenstatuut versterkt.

De Croo heeft eerder laten zien zich te interesseren in de landbouw. Hij ging bijvoorbeeld op uitnodiging van Boerenbond op ‘zomerstage’ op een landbouwbedrijf. Ook bezocht De Croo de Werktuigendagen-beurs in Oudenaarde. In het laatste geval pleitte De Croo onomwonden voor een ‘hoogtechnologische landbouw’. “We gaan geen 50 jaar terug in de tijd”, waarschuwde De Croo, die ook zei dat landbouwers letterlijk en figuurlijk ruimte verdienen.

In het regeerakkoord, dat nog moet worden geaccepteerd door de leden van de betrokken coalitiepartijen, speelt landbouw een kleine rol. De regering zal in overleg met het prijzenobservatorium de prijsevoluties van de sector onderzoeken en de transparantie in de agri-foodketens verbeteren. Landbouwprijzen worden dus wat de nieuwe federale regering betreft beschermt, al wordt niet expliciet gemaakt hoe. Het is sowieso gevoelige materie gezien het steeds meer liberale Europese landbouwbeleid. De regering zegt ook haar steun voor het coöperatieve model, dat zojuist volledig is opgenomen in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen, te versterken.

Veredelingstechnieken

Inzake plantenveredeling en genetisch gemodificeerde gewassen (GGO’s) baseert de federale regering zich volgens het akkoord op alle wetenschappelijke inzichten. In de Franse versie van de tekst wordt zelfs het pleiten voor een Europese koerswijziging gesuggereerd, stelt ILVO-onderzoeker David De Pue vast. Het gaat om een Europese bevoegdheid, aldus De Pue, die het toch een stevig signaal noemt. Overigens was Vlaanderen altijd minder tegen dit soort technieken dan Franstalig België. Europees mag de weerstand tegen de technieken wel breed heten.

Pesticidenreductie

De regering zal wat betreft de veiligheid van de voedselketen er volgens het akkoord op toezien dat een hoog niveau van voedselveiligheid wordt gewaarborgd. ‘Zij zal in het grootste deel van haar handelen uitgaan van de science-based methode en rekening houden met het voorzorgsbeginsel’, zo heet het wat vaag. De regering zet wel concreet in op een ‘ambitieus reductieplan voor pesticiden’, maar wel ‘met bijzondere aandacht voor Belgische landbouwbedrijven, die internationaal concurrentieel moeten blijven.

Verder zal in overleg met de bevoegde deelstaten worden ingezet op innovatie die erop gericht is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te vervangen en te beperken.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken