Startpagina Economie

Graanprijs stuwt mondiale voedselprijsindex omhoog

Mondiaal zijn prijzen van agrarische grondstoffen in september met 2% gestegen. Dat komt door een stijging van zowel de prijs van graan als plantaardige oliën, want prijzen van zuivel, vlees en suiker bleven stabiel of zijn gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse voedselprijsindex die het wereldvoedselagentschap FAO publiceert.

Leestijd : 3 min

De voedselprijsindex is samengesteld uit alle belangrijke agrarische grondstoffen, waarbij graan de grootste rol speelt. De voedselprijsindex steeg in september 2% ten opzichte van augustus en ligt nu 5% hoger dan een jaar eerder. Het is alweer de vierde maand op rij dat de index stijgt.

De graanprijsindex is 5% gestegen ten opzichte van augustus en ligt nu bijna 14% hoger dan in de corresponderende maand een jaar eerder. De graanprijs stijgt alweer voor de derde maand op rij en dat komt vooral door levendige handel. Kopers zijn wat bezorgd geraakt omdat de oogst op het zuidelijk halfrond wel eens kan tegenvallen.

Bovendien heeft de droogte een negatief effect op de inzaai van wintertarwe in delen van Europa. De tarweprijs steeg in september scherp, terwijl de maïsprijs iets minder maar toch ook duidelijk steeg. Wat maïs betreft zijn ramingen voor de stocks die van het vorige naar het nieuwe seizoen overgaan naar beneden bijgesteld. China is aan de markt voor sorghum.

Plantaardige olie

De prijsindex voor plantaardige olie is 6% gestegen, en ligt nu op het hoogste niveau in 8 maanden tijd. Zowel de prijs van palmolie, zonnebloemzaad en sojaolie is gestegen. Wat palmolie betreft spelen naast een toenemende vraag ook lager dan verwachte voorraden in Maleisië een belangrijke rol. In de Zwarte Zee-regio verslechteren de oogstverwachtingen voor zonnebloemzaad.

Voor de EU is soja een belangrijk importproduct voor de mengvoederindustrie. Wat soja betreft verloopt de verwerking (‘crushen’) in Zuid-Amerika in een langzaam tempo terwijl de biodieselindustrie in de VS veel soja koopt.

De suikerprijsindex is 2,6% gedaald ten opzichte van de vorige maand. Prijzen zijn gedaald omdat een oorspronkelijke hoop op een suikertekort is omgeslagen in de verwachting van een duidelijk overschot. In India is de productie veel beter opgekrabbeld dan eerder verwacht. India is de tweede grootste suikerproducent ter wereld, na Brazilië, en de grootste consument.

Brazilië – de grootste exporteur van suiker – lijkt na een slecht vorig seizoen ook weer een grote oogst binnen te halen. De zwakte van de Braziliaanse real tegenover de Amerikaanse dollar – de belangrijkste handelsmunt - draagt ook bij tot lagere suikerprijzen op de wereldmarkt. Het maakt Braziliaanse suiker immers relatief goedkoper.

Dierlijke producten

De zuivelprijs bleef zo goed als gelijk en ligt dus zo’n 2,5% boven het niveau van vorig jaar. Boter, kaas en magere melkpoeder werden in augustus wat beter betaald maar de prijs van volle melkpoeder daalde fors. De botermarkt staat in het teken van enkele deals voor levering op zeer korte termijn, terwijl ook teruglopende verwerking van melk tot boter in Europa een rol speelt.

Wat kaas betreft is de vraag op de interne Europese markt toegenomen ondanks het feit dat er door de coronacrisis minder dan gewoon wordt verkocht aan de horeca. Magere melkpoeder steeg wat in prijs omdat Europa op deze tijd van het jaar altijd minder produceert. Bij volle melkpoeder is de situatie heel anders. Oceanië bereikt bijna haar seizoenpiek terwijl vanuit vooral het Midden-Oosten minder wordt gekocht.

De vleesprijs daalde licht ten opzichte van augustus, maar ze ligt nog wel bijna 10% onder het niveau een jaar eerder. De prijs voor varkensvlees staat onder druk door China’s besluit geen importen uit Duitsland meer toe te staan. In Duitsland is Afrikaanse varkenspest uitgebroken. De prijs van rundvlees bleef ongeveer gelijk, waarbij Braziliaans product beter werden betaald, en Australisch product minder.

De prijs van kippenvlees steeg juist door beperkt exportaanbod in Brazilië, dat samen met de VS en Thailand de wereldmarkt domineert.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken