Startpagina Economie

Slachthuis Tönnies mag op halve kracht verder

Een groot slachthuis van Tönnies dat gesloten werd vanwege corona, mag vanaf maandag (12 oktober) weer slachten. De lokale autoriteiten staan de Duitse firma toe in Sögel tot 5.000 varkens per dag te slachten. Dat meldt Agrarheute op basis van de producentengroep Hümmling .

Leestijd : 1 min

Donderdag werd bekend dat het slachthuis na een corona-uitbraak 22 dagen volledig moet sluiten. Tönnies wilde hiertegen juridische stappen ondernemen en boeren protesteerden bij deelstaatminister van Landbouw Barbara Otte-Kinast. Het aantal varkens in Duitsland hoopt op nu vanwege corona geen vlees meer naar Aziatische bestemmingen als China en Japan mag gaan. Daar komt bij dat vanwege corona de slachthuizen niet volledig kunnen draaien.

Nu zullen 250 slachthuismedewerkers blijven werken in de zogenaamde ‘werkquarantaine’. Dat betekent dat ze zich alleen mogen verplaatsen tussen hun werkplek en hun woonplaats."Het beperkt slachten helpt natuurlijk een beetje", zegt Bernd Terhalle, directeur van de producentenvereniging, tegen Agrarheute. "Het is echter helemaal niet genoeg. Alleen al in het noordelijke deel van het district (Landkreis) Emsland zouden we 17.000 slachtingen per dag nodig hebben om de achterstand weg te werken. De slachthuizen zitten allemaal aan de limiet van hun capaciteit en hebben adequate veiligheids- en hygiëneconcepten ontwikkeld."

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken