Startpagina Economie

Verwachte voederprijs blijft neutraal of stijgt licht

Na een (eerder sterke) stijging in de voorbije weken, verwacht men dat de prijs wereldwijd voor koolzaad, soja, maïs en tarwe de komende weken eerder neutraal al blijven of licht zal stijgen. Dat blijkt uit de berekende marktinfo van United Experts van DLV.

Leestijd : 3 min

Eerst geven we een algemene marktbeschouwing. De voorbije weken hebben beurzen en de olieprijs goed gereageerd op het positief vaccinnieuws. Er werd in het Verenigd Koninkrijk al gestart met de vaccinaties. Daarna zullen wellicht her en der de lockdowns worden versoepeld.

Olieprijs

De olieprijs trok laatste tijd ook al wat omhoog door de blijvende productiebeperking OPEC en aantrekkende Oost-Aziatische vraag. Recent besliste de OPEC en bondgenoten als Rusland dat ze vanaf januari de olieproductie met 500.000 vaten per dag zullen verhogen. Dit is maar een heel kleine verhoging als je weet dat ze ongeveer 92 miljoen vaten per dag oppompen.

Er zou ook afgesproken zijn dat ook de maanden nadien er per maand 500.000 vaten bij kunnen komen. De OPEC-landen geloven dus dat de vaccinerende wereld straks meer olie zal lusten. De prijzen op de Global Dairy Trade blijven profiteren van Chinese vraag, de index steeg met +4,3 %.

Koolzaad

Begin december bleef de Europese koolzaadprijs ongeveer stabiel rond het niveau van 410 euro per ton. De prijs wordt nog altijd ondersteund door de heel lage Europese productie en beschikbaarheid en het feit dat het koolzaad relatief goedkoop is ten opzichte van zijn concurrenten (soja, palmolie...). Ook de Canadese canola wordt nog altijd ondersteund door een recordactiviteit in zowel de export als binnenlandse crushing. Daardoor worden de laagste eindvoorraden verwacht sinds 2012-2013, het volgende StatsCan rapport zal daarover meer duidelijkheid brengen. De krapte in Canada wordt wel goed opgevangen door een heel goede Australische oogst, er wordt dan ook heel wat export vanuit Australië verwacht. De prijsverwachting is neutraal tot stijgend.

Soja

De sojaprijzen hadden het iets moeilijker deze week. De markt kijkt momenteel naar Zuid-Amerika, en daar zien we dat de weersvoorspellingen weer gunstiger zijn met voldoende regenval voor de komende periode. Dat gaat helpen, maar is ook meer dan nodig. Analisten beginnen ondertussen toch stilaan met het verlagen van de verwachte productietotalen. Ondertussen draait de inzaai er overal op volle toeren.

Algemeen gezien lijkt de markt te stabiliseren op de huidige niveaus. Het weer in Zuid-Amerika bepaalt verder de richting. Verder zien we dat er momenteel weinig vraag is. China koopt momenteel niet en dat is voelbaar, er waren ook geruchten over Chinese annulaties van aankopen in de VS. De prijsverwachting is neutraal tot stijgend.

Maïs

De maïsprijzen namen wat gas terug, en ook de financiële fondsen namen hun winst naar aanleiding van Thanksgiving. De Amerikaanse maïs is nog altijd heel competitief door de verkopen aan China en Mexico. Er wordt verwacht dat in het volgende USDA-rapport het export-doel nog verder naar omhoog getrokken zal worden, wat de balans alleen maar krapper zal maken.

Verder zijn alle ogen gericht op Zuid-Amerika. Door de aanhoudende droogte en de slechte start van het groeiseizoen, beginnen de eerste analisten hun inschattingen van de eerste Braziliaanse maïsoogst al te verlagen. Er wordt deze week wel beterschap verwacht, gunstiger weer en vooral meer regen, maar daarmee zijn alle problemen nog niet van de baan. De prijsverwachting voor volgende week is neutraal tot stijgend.

Tarwe

De tarweprijzen bleven vrij stabiel deze week. De internationale vraag blijft goed, de tenders blijven komen. In Europa is er nog altijd een grote vraag van de veevoedingssector omwille van de duurdere maïs. Daardoor zien we geen significante prijsdalingen, ondanks de Australische oogstdruk. Bovendien werd de oogstschatting voor Australië deze week nog naar boven bijgesteld. In de VS zien we dat China deze week wat Amerikaanse tarwe kocht, de exportcijfers in de VS waren ook redelijk goed door de flauwe dollar. Daarnaast is er ook wat druk op de markt doordat Russische producenten nu nog willen verkopen voor de invoer van de exportbeperking vanaf februari 2021. Er zijn wel meer geruchten over de uitbreiding van de Russische exportbeperking. Er worden neutrale prijzen verwacht..

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken