Startpagina Bedrijfsnieuws

Rundveeslachthuis Vion Adriaens blijft een referentie in de sector

Rundveeslachthuis Adriaens werd in februari overgenomen door de Nederlandse vleesverwerker Vion Food Group. De Nederlanders zijn overtuigd van de meerwaarde van ons Belgische rundsvlees. Het moderne slachthuis in Velzeke (Zottegem) boogt bovendien op een uitstekende reputatie.

Leestijd : 6 min

Het rundveeslachthuis kreeg na de recente overname de nieuwe naam Vion Adriaens. “We behielden bewust de naam Adriaens”, stelt Hans Huijbers, voormalig lid van de raad van commissarissen bij vleesverwerker Vion en nu lid van het Vion Adriaens management team. “Adriaens is immers een mooie referentie in de sector. Het is en blijft een Belgisch bedrijf. Het DNA van de organisatie blijft behouden en ook de directie blijft zoals voorheen. Ik vervoegde dit bestaande team.”

Vergaderboer met voeten in de praktijk

Hans Huijbers kent zowel Adriaens als Vion door en door. De voorbije maanden fungeerde hij bij Adriaens als contactpersoon voor de Vion Food Group. De Nederlandse rundveehouder uit Wintelre (ten zuidwesten van Eindhoven) heeft veel ervaring als bestuurder. Zo was hij – van 2009 tot 2019 – 10 jaar voorzitter van ZLTO, de grootste Nederlandse land- en tuinbouworganisatie. In die hoedanigheid was hij dus voorzitter en later lid van de raad van commissarissen van Vion. ZLTO is de enige agrarisch aandeelhouder binnen Vion. Huijbers was tot 2010 ook voorzitter en bestuurder bij CR Delta. Ook daar maakte hij de fusie met de Vlaamse coöperatie VRV mee tot de holding CVR, een wereldspeler binnen de rundveeverbetering.

Woelige periode achter de rug

Rundveeslachthuis Adriaens werd in juni 2011 getroffen door een uitslaande brand. Pascal De Clerck, managing director bij Adriaens: “De schade was enorm, maar gelukkig besliste de raad van bestuur om het bedrijf herop te bouwen. Zo’n 2 jaar na dat drama zijn we hier herstart met de allernieuwste technologieën (zie kader) binnen de sector.”

Het vroegere familiebedrijf Adriaens was tot 2016 in handen van Covavee en Agri Investment Fund. Adriaens werd toen overgenomen door de slachthuisgroep Verbist. Omdat het Waalse vleesbedrijf Veviba, onderdeel van die groep, in maart 2018 in opspraak kwam door fraude, brak alweer een moeilijke tijd aan voor Adriaens. “We zaten plots mee in die storm. Heel wat belangrijke afnemers uit de retailsector haakten ook bij ons af. Ze wilden niets meer te maken hebben met de naam ‘Verbist’. Onterecht zo bleek, want we doorstonden met glans de zeer uitgebreide controles van het Voedselagentschap (FAVV). Maar de imagoschade was immens en het herstel van onze afzetkanalen was, ondanks die uitstekende FAVV-evaluaties, niet evident”, benadrukt De Clerck. Er volgde nog een woelige periode, maar gelukkig kon Adriaens zijn activiteiten steeds verderzetten.

Overname door Vion

Aangezien Adriaens ‘in de etalage’ stond, groeide de interesse van de Vion Food Group voor deze belangrijke speler in de sector. “We werkten de voorbije periode al nauw samen met Vion”, vertelt Pascal De Clerck verder. “Het bedrijf kende onze manier van werken en de kwaliteit van onze producten dus wel. We hadden een goede klantrelatie.” Na die periode van intensieve samenwerking besloot Vion dan ook om Adriaens over te nemen en te integreren binnen de internationale groep. Hans Huijbers begeleidde het hele proces. “Als zuidelijke Nederlander, van de Nederlandse Kempen, ken en begrijp ik de Belgische cultuur heel goed. Ik kom al heel mijn leven naar dit land”, lacht hij. “Vanuit mijn bestuursfunctie binnen Vion kende ik Adriaens dus ook. Dit runderslachthuis wordt niet voor niets het modernste van Noord-Europa genoemd. Als je karkassen ontvangt, herken je trouwens onmiddellijk de kwaliteit van het slachthuis! We kenden ook de uitstekende scores bij het FAVV. Het was vooral bekijken of Adriaens binnen de Vion-groep zou passen. De samenwerking met Pascal De Clerck verliep de voorbije maanden voortreffelijk. We waren heel open naar elkaar en al snel kon ik alleen maar bevestigen dat dit een heel kwalitatief slachthuis was dat goed gerund werd.” Bij de overname vielen trouwens geen ontslagen, alle 130 medewerkers bleven aan de slag binnen de nieuwe organisatie Vion Adriaens.

Na de overname bleven alle 130 medewerkers aan de slag binnen de nieuwe organisatie Vion Adriaens.
Na de overname bleven alle 130 medewerkers aan de slag binnen de nieuwe organisatie Vion Adriaens. - Foto: AV

Adriaens past in toekomststrategie

Vion beschikte al over 17 varkens- en rundveeslachthuizen en over 25 productielocaties (onder meer versnijderijen) in Nederland en Duitsland. Vion verwerkt jaarlijks zo’n 15 miljoen varkens en 900.000 runderen. Het Belgische rundveeslachthuis Adriaens werd daar nu bewust structureel aan toegevoegd. “Voor Vion is het belangrijk om vooruit te kijken”, stelt Huijbers. “Wat verwachten we de komende 5 jaar? Zowel in Duitsland als in Nederland is er een forse krimp van de rundveemarkt gaande, zo’n 4 tot 6%. In België is die krimp de laagste in Europa. Adriaens is voor ons dus een mooie aanwinst. België is nu ons derde thuisland.”

Vion wil met de overname ook inzetten op regionale versterking in West-Europa. “Onze klanten willen zien wat ze kopen en waar het vandaan komt. Het ‘van boer tot bord’-principe. Daarom werken we aan regionale, korte ketens die op basis van de vraag van onze klanten worden samengesteld. Met de versterking van de rundsvleesactiviteiten in België krijgen we een betere spreiding van onze activiteiten voor al onze klanten in West-Europa.”

Witblauw is een Belgisch topproduct

Adriaens heeft alvast voldoende capaciteit om aan een verhoogde vraag te voldoen. “Het slachthuis kan 2.500 slachtingen per week aan, mits uitbreiding van de koelcapaciteit”, vertelt Pascal De Clerck. “Om rendabel te zijn hebben we 1.500 slachtingen per week nodig. Vandaag schommelen die aantallen tussen 1.200 en 1.500 slachtingen. De aanvoer van runderen is afhankelijk van de activiteiten op het veld.”

Adriaens kan 2.500 slachtingen per week aan, mits uitbreiding van de koelcapaciteit.
Adriaens kan 2.500 slachtingen per week aan, mits uitbreiding van de koelcapaciteit. - Foto: AV

Adriaens beschikt over een eigen uitbeenafdeling. “Hier werken we zowel voor de eigen handel (horeca, slagers, retail) als op maat voor derden. Daarnaast doen we ook private slachtingen.” In de omgeving van het Oost-Vlaamse slachthuis zijn er nog heel wat rundveebedrijven. “Het is nog heel gebruikelijk dat die veehouders hun dieren zelf naar het slachthuis brengen”, vertelt De Clerck verder. “Daarnaast hebben we ook goede relaties met de veehandelaren die hier vee aanleveren. Ondanks de moeilijke perioden die we hier al meemaakten – recent dus nog corona – hebben we een mooie reputatie. We staan er bijvoorbeeld op om steeds binnen de 7 dagen onze leveranciers te betalen. Zo’n aanpak komt het vertrouwen ten goede.” Die goede relatie uit zich ook richting afnemers. “Sommige slagers komen hun karkassen hier ter plaatse kiezen. Dat zie je niet in Nederland”, stelt Hans Huijbers.

De karkassen bij Adriaens komen onder andere van Belgisch witblauw vee. “Voor mij heeft dat ras unieke vleeskwaliteiten”, looft Hans Huijbers. “De vraag hoe we dit ras, als grote slager, opnieuw ambachtelijk kunnen behandelen, is belangrijk. Dit vlees mogen we niet als een massaproduct zien, maar als een Premium-product. Jullie, Belgen, zijn daar eigenlijk niet chauvinistisch genoeg over.”

Hoge kwaliteitsnormen

Vion hanteert op al zijn sites dezelfde kwaliteitsnormen. Huijbers: “We hebben een eigen kwaliteitssysteem. Daardoor werken we zeer consistent. Via een camerasysteem monitoren we trouwens het hele proces. We beschikken ook over enorm veel informatie en data. We zijn daarmee heel transparant, zowel naar de retail toe als naar de boeren. Zo zijn bijvoorbeeld alle audits openbaar beschikbaar op een specifieke website. En we tonen ook YouTube-filmpjes over het slachtproces op onze sites. Ik ben voorstander van openheid. De afkomst van vlees moet je niet verstoppen!” Ook Adriaens beschikt over veel data. Vion wil de werkwijze en transparantie die het hanteert voor de andere sites dan ook naar dit slachthuis doortrekken.

“We willen deze data aan de boeren bezorgen. Het is belangrijk dat zij zicht hebben op de kwaliteit van hun aangeleverde dieren. We zien trouwens dat melkveebedrijven hier meer en meer aandacht voor hebben. Zij behalen 90% van hun inkomen dan wel uit melk, maar die overige 10% komt wel van het vlees van deze dieren.”

In de wachtruimte staan voornamelijk Belgisch witblauwe runderen te wachten, maar ook melkvee.
In de wachtruimte staan voornamelijk Belgisch witblauwe runderen te wachten, maar ook melkvee. - Foto: AV

Voorkeursleverancier

De Vion Food Group draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. “Dit jaar brachten we al ons vijfde rapport omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) uit”, aldus Huijbers. “Ieder jaar zetten we daarin een stapje vooruit. Zo zetten we een standaard in de markt.” De Nederlander hecht veel belang aan een transparant verhaal. “Hoe kunnen we als Vion, als boerenorganisatie, betekenisvol zijn binnen de keten? Voelt onze samenwerking met diverse partijen goed aan? Klopt ons verhaal? We zijn daar volop mee bezig. Dankzij deze aanpak is Vion voor heel wat partijen voorkeursleverancier – preferred supplier. En Adriaens past perfect in dat plaatje!”

Plantaardige tak

De Vion Food Group denkt trouwens ook ruimer in zijn groeiverhaal. “Heel wat consumenten kiezen ervoor om bepaalde dagen geen vlees meer te eten. De trend naar ‘flexitariër’ zet zich door. Om te kunnen groeien als food-bedrijf zijn we dus niet alleen producent van vlees en vleesproducten, maar ook van plantaardige alternatieven. Praten over nieuwe aanvullende mogelijkheden in de plantaardige sector is voor ons, als vleesverwerkend bedrijf, zeker niet ‘vloeken in de kerk’. De helft van de ZLTO-leden zijn immers akkerbouwers en tuinders!”, besluit Huijbers.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken