Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuw management, demoboerderij en machines bij Väderstad

Het Zweedse Väderstad heeft nieuws te melden en nodigde de internationale vakpers hiervoor uit naar Rennau (Duitsland). Daar opende ze hun nieuw demobedrijf ‘Väderstad Farm’.

Leestijd : 6 min

Rennau ligt nabij Helmstedt in de regio Niedersachsen, ten westen van Maagdenburg. Naast de thuislocatie in Zweden moet deze nieuwe locatie een ontmoetingscentrum worden waar nieuwe innovaties worden voorgesteld aan dealers, klanten en vakpers, maar ook waar mensen getraind en geschoold kunnen worden, zowel met theorie als praktijk. Väderstad ging hiervoor een partnerschap aan met een bestaande boerderij, deze werd niet gekocht, maar gehuurd. Het gaat om een bedrijf met een areaal van 52 ha. Dit is voor Väderstad voldoende om nieuwe machines te testen en te demonstreren. Opmerkelijk is dat het hier om velden op zware kleigrond gaat. De Zweedse machinebouwer gaat bewust deze uitdaging niet uit de weg, want op lichte grond zou iedereen het kunnen, is de redenering.

Er worden niet enkel machines gedemonstreerd, maar ook veldproeven uitgevoerd. Daarom werden reeds samenwerkingsverbanden met onderzoeksinstellingen en Universiteiten gesloten, maar onder andere ook al met Strube en Syngenta. Proeven lopen om zaaidiepten, doseringen en werksnelheden tijdens het zaaien te evalueren. Nieuwe agronomische methoden en concepten kunnen er beproefd worden.

Ook is er een bedrijfshal met een scholings- en presentatieruimte gebouwd. Het interieur heeft in Zweedse stijl vorm gekregen om de origine van het bedrijf te eren, via een rood houten huisje met witte hoeken.

Management

De Zweedse specialist in bodembewerking, zaaien en planten kreeg eerder dit jaar een nieuw bedrijfsmanagement aangemeten, de derde generatie van het familiebedrijf is hiermee aangetreden. Henrik Gilstring is sinds februari 2022 de CEO van de Väderstad Groep. Hij is al 10 jaar in het bedrijf, zit 4 jaar in het managementteam en zijn beide ouders zijn werkzaam voor Väderstad.

CEO Gilstring wijst erop dat de fabrikant dit jaar 60 jaar jong is en kijkt even terug hoe het allemaal begon. Dit verliep in een context waarin de Zweedse landbouwer Rune Stark tegen het probleem van slechte machines aanliep. De houten eggen bleken niet bestand tegen de stugge, harde grondkluiten die verkleind moesten worden voor het zaaien. Ieder seizoen diende er een nieuwe gebouwd te worden. Rune besloot om naar de schroothoop te gaan om ijzer te zoeken en om zo een tandeneg te bouwen. Dit bleek de geschikte oplossing en zo werd de basis gelegd van de werktuigenbouwer die genoemd is naar de Zweedse stad waar de fabriek gevestigd is, namelijk Väderstad.

Niet enkel Väderstad viert een jubileum. Sinds dit jaar is het 10 jaar dat het merk via Homburg op de Belgische en Nederlandse markt verdeeld wordt. Joren Vermeiren van Homburg Belgium is de contactpersoon voor ons land.

Anno 2022

Ook door de derde generatie die nu aantreedt, wordt benadrukt dat het bedrijf geen leverancier van de boer is, maar zijn partner. “Onze producten worden ontwikkeld vanuit agronomische oogpunt”, klinkt het nog.

Na met veel zieken en strubbelingen in de toelevering van onderdelen gekampt te hebben door de coronacrisis, leek in februari van dit jaar de toestand te stabiliseren. Toen kwam echter de Russische invasie in Oekraïne.

Beide landen zijn goed voor 15% van de verkoop van Väderstad. Er worden geen nieuwe machines meer naar Rusland uitgeleverd. In Oekraïne merkt de fabrikant dat er heel wat dynamiek in het dealernetwerk zit om de landbouwer er te blijven ondersteunen met machines en onderdelenvoorziening.

Het management van Väderstad geeft aan een grote vraag naar hun producten te zien, maar merkt ook een onderdelenvoorziening die stokt en toegenomen materiaalkosten. Toch blijft de fabrikant niet bij de pakken zitten en investeert en groeit hij volop. In Zweden kent de fabriek en het onderzoekscentrum uitbreiding en in Amerika doet de Zweedse fabrikant een eigen filiaal open. Er zijn daar enkele belangrijke overnames gebeurd, namelijk van 3 fabrikanten: een die schijveneggen maakte, een die zaadtanken bouwde en een die machineframes bouwde. Nog wordt de Zuid-Amerikaanse markt volop ontwikkeld, met onder andere activiteiten in Chili en Paraguay.

Het boekhoudkundig jaar van Väderstad is eind september afgesloten en zij bereikten een nieuwe mijlpaal, namelijk deze van een omzet van meer dan 500 miljoen en een groei van 25% op 1 jaar tijd. In Roemenië, Bulgarije, Polen en Hongarije werd veel groei gemerkt, net als in Canada. Deze laatste is de grootste markt voor Väderstad, waar ze marktleider zijn met pneumatische zaaimachines.

De Cultus HD heeft een hydraulisch verstelbare werkdiepte op zijn nivelleer- schijven.
De Cultus HD heeft een hydraulisch verstelbare werkdiepte op zijn nivelleer- schijven. - Foto: TD

Cultus HD

Een eerste nieuwe machine die Väderstad introduceerde, was de tandcultivator, Cultus HD. Deze is er in model 425 en 525. Het cijfer geeft de werkbreedte in centimeter aan. Het is een driepuntshef gedragen machine die tanden verdeeld heeft over 3 balken, waardoor de onderlinge beitelafstand neerkomt op 27 cm. De tanden zijn veerbeveiligd, met een kracht tot 680 kg. Als deze tand een obstakel – bijvoorbeeld een grote steen – in de bodem tegenkomt, dan kan de tand dus volledig omhoog uit de machine klappen en wordt hij, na het passeren van het obstakel, terug krachtig in de bodem gebracht.

Deze cultivator werd ontwikkeld met het doel om een zeer hoge diepteprecisie aan te houden. Daarom komen er na de tandrijen nivelleerschijven waarvan de werkdiepte hydraulisch geregeld wordt. Dit is een belangrijke innovatie die we nu bij tandencultivators zien. Dit nieuwe, automatische diepteregelingssysteem noemt Väderstad ‘Dynamic Control’. Het zorgt ervoor dat de nivelleerschijven altijd in optimale positie werken én dat de bestuurder niet manueel moet ingrijpen. Deze nivelleerschijven zijn stervormig en licht bol van vorm.

De Cultus HD heeft een ruim assortiment beitels en vleugels waarmee hij uitgerust kan worden en dit afhankelijk van de taak die de machine moet doen: ontstoppelen, mengen, grondlagen breken of een zaaibed bereiden. Tevens zijn meerdere aandruk-rollen leverbaar.

CrossCutter Disc Aggressive

In 2017 bracht Väderstad de CrossCutter Disc uit. Dit is een schijf die gewasresten verkleint en intensief ultra oppervlakkig mengt met de bodem aan hoge snelheden. De nieuwe ‘Aggressive’-versie gaat nog een stapje verder, met ‘TrueCut’-uitsparingen voor een hoger penetratievermogen en voor meer uitdagende veldomstandigheden.

De nieuwe CrossCutter Disc  Aggressive-schijf.
De nieuwe CrossCutter Disc Aggressive-schijf. - Foto: TD

In zware gronden of bij veel gewasresten – zoals de stoppel van korrelmaïs, zonnebloemen of koolzaad – is deze Aggressive-versie aanbevolen. De machine helpt hier de gewasresten sneller te verteren.

Ook deze schijf werkt ultraondiep van 2 tot 5 cm en verplaatst weinig grond, waardoor er een lager brandstofverbruik is, en dit alles met behoud van hoge werksnelheid en intensieve menging. De schijf is er in 2 diameters, een van 450 mm, om 2 à 3 cm diep te werken, en een van 510 mm, om 3 à 5 cm diep te werken. Werksnelheden met beide versies kunnen oplopen tot 20 km/uur.

Voornoemde schijven kunnen op de schijveneggen van Väderstad gemonteerd worden zoals de Carrier en de Carrier XL.

Carrier

Nadat Väderstad eerder dit jaar vernieuwing bracht bij de Carrier XT schijveneggen (zie Landbouwleven van 7 juli 2022), is nu de Carrier XL versie aan de beurt. Hier komt één model met een werkbreedte van 7,25 m het aanbod vervoegen dat al uitvoeringen had van 4,25 tot 12,25 m.

De nieuweling is verkrijgbaar met TrueCut, CrossCutter of CrossCutter Dics Aggressive-schijven, naargelang de behoefte van de gebruiker. Daarom zijn ook diverse aandrukrollen leverbaar, net zoals een kleine zaaimachine, de BioDrill 360.

Naast het nieuwe model kent de Carrier XL-serie enkele frameverbeteringen, waaronder een versterkte parallelkoppeling van de packer. Om de chauffeur te begeleiden zijn alle modellen nu uitgerust met nieuwe zichtbare schalen voor de werkdiepte.

De Proceed kan een breed gamma gewassen en rijafstanden aan.
De Proceed kan een breed gamma gewassen en rijafstanden aan. - Foto: TD

Proceed

Väderstad heeft met de Proceed een nieuwe zaaimachine ontwikkeld die een ruime hoeveelheid gewassen precies kan zaaien, zoals tarwe, gerst, koolzaad, suikerbieten, erwten, maïs, zonnebloemen...

Het kleinste zaadje kan met millimeterprecisie op de perfecte diepte geplaatst worden, stelt de fabrikant. Veldproeven toonden reeds aan dat de hoeveelheid zaaizaad van tarwe met de helft kan minderen, terwijl de opbrengst behouden blijft in vergelijking met moderne zaaimachines.

Bij het zaaien van granen heeft de Proceed een rijafstand van 22,5 of 25 cm. Hiernaast kan een rijafstand van 45 of 50 cm voor suikerbieten of koolzaad zijn of nog een rijafstand van 75 cm voor maïs, zonnebloem en katoen.

Vanuit een centrale zaadtank worden de zaden naar de individuele zaai-elementen verplaatst en verblijven er in een soort tussenbuffer, alvorens ze volgens het bekende Väderstad PowerShoot-verenkelingssysteem via de zaadpijp in de grond worden geschoten. Hier is een stopwiel om het zaadje op te vangen en vast te leggen. Eerder had een voorzaaiwiel de bodem voorbereid voor het zaaien.

Ieder zaai-element wordt elektrisch aangedreven en bestuurd via het iPad-gebaseerde besturingssysteem Väderstad E-Control (of via Isobus).

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken