Startpagina Veeteelt

Leer het bedrijf van Paul-Luc kennen tijdens de Farm Run & Walk

Op zondag 24 april kan je in Borgloon deelnemen aan de Aveve Farm Run & Walk van Groene Kring, waarbij je door 3 landbouwbedrijven loopt. Je kan kennismaken met moderne en duurzame bedrijven waarop hard gewerkt wordt om landbouw en klimaat te combineren. Het wordt een bijzondere ontdekkingstocht, waarbij je niet alleen kijkt, loopt of wandelt, maar ook proeft.

Leestijd : 4 min

Al lopend of wandelend kiezen deelnemers tussen een afstand van 8 of 12 km. Onderweg leren ze meer over de landbouw door middel van infoborden en door plaatselijke landbouwbedrijven te doorkruisen. Één van die bedrijven is het akkerbouw-vleesveebedrijf van Paul-Luc Awouters.

Belgisch witblauw

Paul-Luc baat ondertussen zo’n 30 jaar zijn bedrijf met 200 Belgisch witblauwrunderen uit. Jaarlijks vinden er zo’n 80 kalvingen plaats. 40 kalveren daarvan werden gedurende de voorbije anderhalve maand geboren. Daardoor werkte Paul-Luc dag en nacht. Hij verzorgt ook zelf het afmesten van de kalveren, wat zijn bedrijf volledig gesloten maakt.

Verder heeft de landbouwer 60 ha grond, waarvan 45 ha voor akkerbouw. Op zijn akkers staan cichorei, suikerbieten, tarwe, maïs, gerst en spelt.

Paul-Luc nam het bedrijf als derde generatie over van zijn ouders, maar over de jaren heen is er al heel wat veranderd. De oude stallen zijn gerenoveerd en er zijn nieuwe stallen bijgebouwd. Hij bouwde ook een nieuw huis dat voor zijn nieuwe stallen staat.

Grote uitdagingen in sector

Paul-Luc is zeer blij met het initiatief van Groene kring. Op die manier komen terug meer mensen in contact met de landbouw, en dat is alleen maar positief. Al zijn de verhalen die landbouwers nu te vertellen hebben vooral negatief.

In het verleden haalde Paul-Luc een degelijk inkomen uit zijn bedrijf, maar dat is nu jammer genoeg omgeslagen. Verschillende crisissen op korte tijd zorgden voor grote veranderingen binnen de landbouw. Dan spreken we over corona, het stikstofakkoord en de oorlog in Oekraïne.

Paul-Luc verzorgt de boerderij en zijn vrouw staat in het onderwijs. De arbeidsdruk wordt hem soms te veel, maar er zijn te weinig inkomsten om iemand extra in dienst te nemen. Dat is één van de vele uitdagingen waar hij vandaag mee te maken krijgt.

“We krijgen nu wel iets meer geld voor ons vlees, maar lang niet genoeg om de prijsstijgingen van onze leveranciers op te vangen”, vertelt Paul-Luc. “Denk maar aan de mazout en het krachtvoer. Ik heb ook heel veel werk en weinig vrije tijd, wat meer en meer ten koste gaat van mijn gezin. De grote administratielast na de uren komt daar ook nog eens bij.

En de prijzen zijn niet het enige probleem. Door de beperkingen op stikstof en fosfaat, kan ik maar een gedeelte van mijn gronden van drijfmest voorzien van andere bedrijven. Kunstmeststoffen zijn door de oorlog in Oekraïne nu 5 keer zo duur. Dat zijn allemaal onnodig grote kosten. Maar dit alles neemt niet weg dat ik mijn job nog met hart en ziel doe.”

Landbouw en natuur

“Met het stikstofakkoord krijgen we ook steeds te horen dat de landbouwsector de grootste vervuiler is van de natuur”, gaat Paul-Luc verder, “terwijl we de enige sector zijn met een circulair systeem, waarbij onze akkers de stikstof die we uitstoten terug uit de lucht halen. De landbouwsector doet zo hard zijn best voor het klimaat, maar zelfs bedrijven die onlangs honderdduizenden euro’s investeerden in emissiearme technieken, dreigen te moeten sluiten, enkel en alleen omwille van hun ligging.

Alle boeren zitten met hun handen in het haar. Ik ben dus blij dat Groene Kring nu aan grote publiek tracht te tonen met welke uitdagingen wij te maken krijgen en wat de voordelen zijn van landbouw voor mens en natuur. Hopelijk staan de mensen er tijdens het wandelen ook bij stil dat die mooie weilanden en bloesems er niet waren zonder de landbouw. Ook veel natuurgebieden worden onderhouden door landbouwers. Zo onderhoud ik zelf het wachtbekken in de Bosstraat in Jesseren. Dat is nu een mooie groene oase waar mensen graag langs fietsen of wandelen. We recupereren op ons bedrijf ook veel regenwater voor onder andere het gebruik van sproeistoffen op de gewassen.”

Verloop van route

“Via wist-je-datjes willen wij de deelnemers tijdens onze Aveve Farm Run & Walk bewustmaken van alles wat onze boeren verwezenlijken”, vertelt Justine Arkens, consulent Groene Kring Limburg. “Dat is het hele opzet van die dag. Met het event willen we de sector in een positief daglicht stellen en de mensen tonen hoe een boerderij eruitziet en wat er te beleven valt. Op de bedrijven zullen bedrijfsspecifieke infoborden staan, en de deelnemers zullen kunnen genieten van een proevertje aangepast aan het bedrijf. Bij Paul-Luc zal dat bijvoorbeeld een gehaktbal van Belgisch witblauwvlees zijn.

De bedoeling is dat de wandelaars en lopers het bedrijf doorkruisen, en dat ze niet te lang blijven stilstaan. Vragen mogen zeker gesteld worden, maar er worden geen rondleidingen of dergelijke gegeven zoals op de Dag van de Landbouw. Bij Paul-Luc lopen ze via de straat het erf op, langs de open stallen, waarna ze door de wei terug de straat oplopen.

De route start op de veiling van BelOrta en doorkruist 3 landbouwbedrijven, bossen, velden, boomgaarden met bloesems, en onderweg staan ook demostanden en stropoppen. Het parcours is uitdagend doordat de omgeving een echt heuvellandschap is. Eindigen doen de deelnemers nabij BelOrta op een boerenmarkt met streekproducten. We verwachten zo’n 3.000 deelnemers. Het zal dus de moeite worden!

Voor meer informatie kan je terecht op https://avevefarmrunandwalk.be/nl. Je kan je vooraf inschrijven, maar ook ter plaatse.

Sanne Nuyts

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken