Startpagina Economie

De oorlog blijft voedermarkt beroeren

Zal men in Oekraïne kunnen zaaien? Deze vraag zal de voedermarkten de komende weken zeker nog beïnvloeden.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, volgt de onstuimige voedermarkt voor ons op. Hieronder een overzicht van de voedermarkt tijdens de weken 13 en 14.

Oliehoudende gewassen

Koolzaad noteerde in maart boven 1.000 euro/ton. Dat komt vooral door een tekort aan zonnebloemproducten en door de torenhoge olie- en dieselprijzen in Europa. Raf Beyers: “Zonnebloemen moeten nu gezaaid worden in Oekraïne. Er zijn echter grote zorgen over de beschikbaarheid van brandstof, materiaal, zaad, meststoffen... dat geldt ook voor koolzaad.” Argentinië is voor drie vierden klaar met de oogst van zonnebloemen.

De oliemarkt kwam begin april in rustiger vaarwater door het voornemen van de VS om vanaf 1 mei significant meer olie op de markt te brengen. “Voor zonnebloemolie zien we druk op de prijzen, doordat afnemers voor de korte termijn ingedekt zijn en afwachten om aanvullende aankopen te doen , dan wel dat ze alternatieven hebben gevonden; vaak koolzaadolie.” In Europa zou nog een klein stukje aanvulling kunnen komen op het zonnebloemareaal ten koste van maïs.

De palmolieproductie in Maleisië zat historisch op zijn dieptepunt in februari en is in maart alweer serieus gestegen. Rusland heeft aangekondigd de export van koolzaad en zonnebloempitten tot eind augustus te verbieden om de binnenlandse vraag maximaal in te kunnen vullen.

Meer soja in VS

In Argentinië was einde maart circa 10% van het soja-areaal geoogst. “De opbrengsten lijken niet mee te vallen”, aldus Beyers. “Mogelijk zal de vraag ook afnemen doordat de marges in de intensieve veehouderij (met name varkens) zwaar onder druk staan door de stijgende voerkosten.”

Het USDA stelde tijdens de eerste week van april haar verwachting voor ingezaaide acres maïs naar beneden bij, dit ten gunste van sojabonen, die minder kosten met zich meebrengen. “Het areaal aan soja zou 91 miljoen acres omvatten, wat nooit eerder voorkwam. We zagen dit ook terug in de prijzen voor sojabonen, die het laagste niveau bereikte sinds medio februari 2022. De extra sojabonenopbrengst in de VS zal het tekort vanuit Zuid-Amerika echter niet volledig kunnen compenseren.”

Minder maïs

De opbrengsten die we mogen verwachten voor wat betreft maïs in Oekraïne in de herfst van 2022 vallen mogelijk nog veel harder tegen dan die van tarwe, doordat maïs simpelweg nog gezaaid moet worden... Uit Oekraïne komen geluiden dat er mogelijk 50-60% ingezaaid wordt, maar ook dat de opbrengst van deze percelen nog eens fors lager zal uitvallen. De 92 miljoen acres aan maïs in de VS is door de USDA naar beneden bijgesteld naar 89,5 miljoen acres. De hoge maïsprijzen zullen vermoedelijk ook het komende seizoen aanhouden.

Nog geen daling tarweprijs

Onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne ziet men onmiddellijk terug op de beurskoersen van onder andere tarwe. De oude oogst wordt makkelijk opgenomen door Tunesië, Turkije, Algerije, Irak en Bangladesh. Rusland exporteert volop tegen scherpe prijzen. Begin april werd er nog geen flinke daling verwacht in de Europese tarweprijzen. Ook vanuit de VS komen geen signalen die die kant op wijzen. Er wordt verwacht dat er 2% minder zomertarwe zal worden gezaaid. Ook de aanwezige voorraad is nog erg laag. De Oekraïense inzaai van tarwe zou op 10% zitten, het totale zomerareaal granen op 15-20%. De Franse regering heeft toegestaan om 300.000 ha extra braakliggend land in gebruik te nemen voor voedselproductie, met behoud van premies voor de boeren.

AV

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken