Startpagina Veeteelt

Geen verbod op onverdoofd slachten in Brussels Gewest

Het Brusselse Parlement heeft vorige vrijdag het voorstel tot een verbod op het onverdoofd slachten weggestemd. Dat gebeurde met een alternatieve meerderheid. De stemming handelde over de conclusies van de commissie, die het voorstel eerder had verworpen.

Leestijd : 3 min

Bij de commissie werd het verbod op onverdoofd slachten eerder in het Brusselse Gewest weggestemd bij staking van stemmen: 6 stemmen voor, 6 tegen en 3 onthoudingen. In de zitting van het Brusselse parlement waren de verhoudingen duidelijker: 42 stemmen gingen naar geen verbod op onverdoofd slachten tegen 38 stemmen voor wel een verbod en 11 onthoudingen. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië is er al wel een verbod op onverdoofd slachten.

De voorstanders van een verbod op onverdoofd slachten reageerden erg ontgoocheld op het resultaat van de stemming. "Heel onze fractie heeft ons voorstel gesteund, dus ben ik erg ontgoocheld", zei mede-indienster Lotte Stoops (Groen). "Maar het is een kwestie van tijd dat het verbod er komt. Er is een wereldwijde trend voor meer dierenwelzijn, ook in de geloofsgemeenschappen. We zullen onze strijd voor minder dierenleed voortzetten. Een evenwicht tussen dierenwelzijn en religie is mogelijk", voegde ze eraan toe.

Ontgoocheling

Voor hoofdindiener Jonathan de Patoul (DéFI) is de stemming "een nederlaag voor het dierenwelzijn. Ik ben uiteraard ontgoocheld dat het recht, de wetenschap en de mening van 70% van de Brusselaars onvoldoende waren om een meerderheid van de parlementsleden te overtuigen, die overigens behoren tot partijen die een gelijkaardige tekst in Wallonië en Vlaanderen goedgekeurd hebben."

Ook N-VA-fractieleider Cieltje Van Achter betreurt dat "het Brusselse Parlement onnodig dierenleed in stand houdt." Volgens haar schikken partijen en parlementsleden zich "naar de wensen van enkele religieuze gemeenschappen, uit angst om hun stem te verliezen. Nochtans is ritueel slachten mét verdoving in een groot deel van de islamitische wereld compleet normaal."

Surrealistische situatie

Bianca Debaets (cd&v) begrijpt niet dat deze afspraak met de geschiedenis gemist werd: "Net als Vlaanderen en Wallonië kreeg het Brusselse Gewest de kans om zijn reputatie als diervriendelijk gewest te versterken, maar helaas wogen de electorale motieven zwaarder door bij heel wat van mijn collega's. Terwijl de nationale partijlijnen wel richting een verbod gaan. We zitten vandaag dus met een surrealistische situatie waarin Brussel zich geïsoleerd opstelt op een eiland van dierenmishandeling."

Het wegstemmen van het verbod op onverdoofd slachten heeft gevolgen voor twee Brusselse parlementsleden. Hilde Sabbe, die als onafhankelijke zetelt in de Brusselse One.Brussels/Vooruit-fractie en tegen de partijlijn in het verbod mee wegstemde, mag in de toekomst niet meer op een lijst van het socialistische Vooruit staan. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft ook Fouad Ahidar, de fractieleider van Vooruit om dezelfde reden uit het partijbureau gezet.

Slachthuis Anderlecht

Voor slachthuis Abattoir in Anderlecht is het wegstemmen van het verbod op onverdoofd slachten goed nieuws. “We zijn in de eerste plaats opgetogen dat de mensen die er al jarenlang werken hun job niet zullen verliezen”, zegt Paul Thielemans, woordvoerder van Abattoir bij de Brusselse nieuwssite Bruzz.be.

“Wij zijn een klein slachthuis. De economische realiteit is dat 80% van onze slachtingen rituele slachtingen zijn. Die andere 20% komt van dezelfde leveranciers, die in het geval van een verbod naar andere slachthuizen zouden gaan zoeken.” Volgens Thielemans heeft het debat wel veel schade berokkend. "Er ging info rond over ritueel slachten die niet altijd correct was", aldus de woordvoerder.

Opluchting dus bij Abattoir, maar het slachthuis vreest dat het niet lang zal duren. "Binnenkort zijn er opnieuw verkiezingen en je weet nooit hoe het politieke landschap zich zal vormen. We kijken ook naar Europa. We willen ons nu focussen op het leveren van kwaliteitsvlees en deel blijven uit te maken van de korte voedselketen waarbij dieren die in Vlaanderen of Wallonië gekweekt worden bij ons geslacht kunnen worden. En we willen alle bevolkingsgroepen kunnen blijven bevoorraden," aldus nog Thielemans.

Andere reacties

Het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) heeft eveneens positief gereageerd op het nieuws dat het het verbod op het onverdoofd slachten werd weggestemd. Ook de Franstalige moslimgemeenschap (Fédération des Associations Musulmanes Africaines de Belgique) reageert tevreden. Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert dan weer zwaar ontgoocheld op het wegstemmen van het verbod.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken