Startpagina Mechanisatie

Bereid je bezoek aan Sima nu al voor!

Van 24 tot 28 februari opent Sima – Simagena de deuren voor het grote publiek in Paris Nord-Villepinte. Deze tweejaarlijkse vakbeurs is een vaste waarde in het internationale beurslandschap. De 78e editie met als thema ‘Innovatie voor een competitieve landbouw’ bereidt zich voor op de ontvangst van zo’n 240.000 bezoekers, met ongetwijfeld weer veel Belgen. Er worden niet minder dan zevenhonderd nieuwigheden onthuld.

Leestijd : 3 min

De Internationale Landbouwbeurs van Parijs, beter gekend onder de naam Sima-Simagena, neemt van 24 tot en met 28 februari alle beurshallen in van het Parc des Expositions ten noorden van Parijs (Villepinte). Het is dé ontmoetingsplaats voor fabrikanten van landbouwmachinefabrikanten, dealers, landbouwers en mensen die gepassioneerd zijn door landbouwmachines. De beursorganisatie bereidt zich opnieuw voor op een massa bezoekers. Ze hebben daarbij een drievoudige missie: de meest relevante innovaties tonen aan de landbouwers, telers en veehouders helpen om antwoorden te vinden bij hun dagdagelijkse problemen, en het ondersteunen van alle soorten landbouw en van alle producenten, groot en klein, bij hun bedrijfsvoering.

Om dit te realiseren, ontvangt deze 78e editie van Sima niet minder dan 1.800 exposanten uit 42 landen, waaronder ongeveer twintig uit België. De standhouders zullen naast hun topgamma ook zevenhonderd nieuwigheden, in alle domeinen van de landbouwmechanisatie, voorstellen. De beurs wil immers niet zomaar standhouders ‘verzamelen’, maar hét uithangbord zijn van de huidige en toekomstige landbouw.

Innovatie voor een competitieve landbouw

Sima werkte diverse (nieuwe) activiteiten uit rond het centrale thema ‘Innovatie voor een competitieve landbouw’.

Het Innovatiedorp (Village de l’innovation) in hal 4 toont de belangrijkste trends in de sector in drie zones. Dit gebeurt onder meer via portretten van innovatieve boeren uit de hele wereld. Hun succesverhalen moeten de bezoekers inspireren. In een tweede zone onthult de Sima Innovation Awards. Een jury, ondersteund door meer dan 300 Europese experts, reikte twee gouden medailles, vijf zilveren medailles en twintig bronzen medailles uit. In de derde zone wil men vooral geïnteresseerden informeren. Bezoekers kunnen er de levenscyclus van een innovatie ontdekken, van de concept tot de commercialisering, maar te weten komen hoe men dit zelf aanpakt.

Dit dorp wordt gekoppeld aan twee start-up dorpen (Villages des start-up, hal 4) nabij de zone waar precisielandbouw in de kijker staat. Je kan er 29 jonge en innovatieve bedrijven ontdekken. De bezoeker kan hier ook deelnemen aan vijf workshops waar nieuwigheden en actualiteiten worden toegelicht.

Daarnaast worden ook enkele rondetafelgesprekken georganiseerd. Hierin komen actuele en gevarieerde thema’s aan bod: biologische landbouw, productiesystemen van de toekomst, landbouw in het digitale tijdperk en AgTech in de veehouderij. Er staan ook verschillende conferenties op het programma. Deze onderwerpen ontdek je ter plaatse; je kan ze ook vinden op de Sima-website (www.simaonline.com).

Een laatste nieuwigheid is de Agri'Hackathon-satelliet. 48 uur lang brengt deze hackathon computerspecialisten en professionals uit de landbouwsector bij elkaar om innovatieve technologische prototypen te ontwikkelen op basis van satellietgegevens.

Het vee in de schijnwerpers op Simagena

In hal 2 zal Simagena heel wat rundveerassen, zowel van melk- als van vleesvee, voorstellen: Aubrac, Blonde d'Aquitaine, Salers, Charolais, Montbéliarde, Normande, Holstein en Limousin. Naast presentaties en open shows (onder leiding van internationale juryleden), zullen internationale veilingen en bijeenkomsten worden georganiseerd met bedrijven die gespecialiseerd zijn in genetische selectie.

Gelijktijdig verwelkomt de Simagena International Business Club buitenlandse exposanten en bezoekers. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten en samenwerkingen opzetten. Noteer alvast ook dat de ‘Fokkerijdag’ plaatsvindt op woensdag 27 februari, met onder meer de organisatie van de ronde tafel ‘Hoe kan AgTech de rendabiliteit van de fokkerij verhogen?’.

De standhouders met melkmachines en materieel voor veehouderij vind je ook voornamelijk in hal 2 en 3.

Boerderijbezoeken

Bezoekers die de beurs in groep bezoeken, kunnen ook enkele boerderijen in de omgeving van Parijs ontdekken:

- Domaine des Tres Arpents: op 25 en 26 februari, ‘s ochtends. Bedrijf van 1.600 ha met 28 werknemers met polycultuur (bossen, granen), veeteelt en kaasproductie;

- Ferme d'Arcy: op 25 en 26 februari, ‘s ochtends . Bedrijf met gemengde teelt, rundveehouderij en biomethaanproductie;

- de proefboerderij AgroParisTech: op 26 februari, namiddag. Bedrijf met akkerbouw, rundvee- en schapenhouderij.

Op 25 februari (namiddag) en op 26 februari (ochtend) is het bovendien mogelijk om de Agco-fabriek, waar de Massey Ferguson- en Valtra S-serie-tractoren worden geproduceerd, te bezoeken in Beauvais.

Meer informatie over Sima en de Sima Innovation Awards vind je op de website www.simaonline.com en in de komende edities van Landbouwleven.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken