Algemeen is geweten dat de graanprijzen wereldwijd tot stand komen. Zo startte François Huyghe, economisch adviseur bij Boerenbond, zijn betoog. En als men over prijzen praat, dan klinkt het logisch om te starten met de positie van de euro ten opzichte van andere munteenheden. De belangrijkste tendenzen hieromtrent bepalen immers de handelspositie van Europa tegenover de rest van de wereld.
Sterke euro
“
Een ander belangrijk gegeven is de olieprijs: de prijs van ruwe olie in dollar per vat. In 2012-2014 was een vat olie 110 dollar waard, vandaag zit dat tussen 40 en 55 dollar. Dit is belangrijk omdat dat ook in relatie staat met granen. Als olie duur zou zijn, dan wordt graan in prijs naar boven toe meegetrokken. Nu de olie goedkoop is, is er dan ook weinig stimulans om de graanprijs op te krikken.
Licht dalende wereldstock graan
Om te weten wat de productie en het verbruik is in de wereld, wordt naar de USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, gekeken. De USDA maakt namelijk goede prognoses die zeer betrouwbaar zijn. Voor 2017 wordt verwacht dat de wereldtarweproductie licht daalt, maar nog hoger ligt dan het
Voor maïs zal dit jaar de wereldwijde productie lager liggen dan het verbruik. Men verwacht een verbruik van 1061 miljoen ton, ten opzichte van een productie van 1033 miljoen ton. De stock van maïs zakt dus. In het algemeen blijft de wereldproductie graan hoger dan het verbruik, behalve voor maïs. Er is sprake van licht dalende wereldvoorraden. De productie van maïs bedraagt in Amerika iets minder dan 360 miljoen ton. Voor Brazilië en Europa ligt de productie een beetje lager. Het augustusrapport van de USDA wijst op oogsten die groter zijn dan aanvankelijk ingeschat werd voor maïs en tarwe in de VS.
EU: minder areaal, meer productie
Wat met oliehoudende gewassen?
Als men kijkt naar oliehoudende gewassen is soja de belangrijkste, dan koolzaad, zonnebloem, katoenzaad,... Voor soja, koolzaad en zonnebloem nemen de productie, maar ook de vraag toe. Voor soja zijn de grootste producenten Amerika, Brazilië en Argentinië. De wereldproductie soja zal licht dalen ten opzichte van 2016, terwijl die voor de andere gewassen licht zal stijgen of gelijk zal blijven. Sinds 2008 is de productie van soja gestaag naar boven gegaan, net als het verbruik. Dit is te wijten aan een grote vraag vanuit China. Chinezen zijn bezig met het uitbouwen van hun veestapel, maar hebben echter weinig vruchtbaar land. Zij moeten dus vooral soja invoeren, met als voornaamste bron Amerika. De Chinese economie is dus duidelijk in ontwikkeling: het bruto binnenlands product stijgt en de welvaart verhoogt, en dit gaat gepaard met een toename in vleesconsumptie. Soja in Europa groeit stilaan: Italië is de grootste producent, gevolgd door Frankrijk en Roemenië.
Voor koolzaad zijn Europa, Canada en China de grootste producenten. In Europa is voor productie Frankrijk het belangrijkst, gevolgd door Duitsland en Polen. De totale Europese productie van koolzaad is 11,2 % hoger dan vorig jaar. Bij ons bedraagt de oogst dit jaar 5,4 ton per ha, wat een goed rendement is. Vorig jaar was dat door regen slechts 3,6 ton per ha.
Dalende graanprijzen
Valt er nog iets te verdienen?
Als men over de laatste vijf jaar bekijkt, besluit François dat het best te verdienen valt met chipsaardappelen op contract. Op de tweede plaats staan de half late aardappelen (Bintje en Fontane), gevolgd door suikerbieten. Toch moet worden opgelet met deze cijfers: het inkomen voor suikerbieten was in 2012 en 2013 nog zeer goed, in tegenstelling tot de recentste jaren. Half vroege aardappelen, cichorei en wortelen doen het ook nog goed qua inkomen. Op het einde bengelen wintertarwe, korrelmaïs, gerst en koolzaad.
Tot 2013 zorgden suikerbieten voor het meest stabiele inkomen. Vanaf 2014 daalde dat inkomen echter drastisch. “Nu is het afwachten hoe de suikerprijs evolueert. Er wordt beweerd dat de prijs niet veel meer zal dalen, omdat Brazilië opnieuw meer suiker zou gaan gebrui
Op basis van eigen boekhouding berekende Boerenbond de gemiddelde cijfers voor verschillende teelten.
Voor de boekhouding wintertarwe van Boerenbond van 2016 werden 148 bedrijven afgewerkt, bedrijven die meer dan drie hectare tarwe hebben. Vorig jaar was er sprake van een slechte oogst: 7,7 ton/ha (in 2015 was dat 10,6 ton/ha). De verkoopprijs bedroeg 157 euro per ton (in 2015 was dat 152 euro per ton). Met een bruto opbrengst van 1.421 euro/ha, variabele kosten van 1.007 euro/ha en vaste kosten van 647 euro/ha, komt men uit aan een negatief arbeidsinkomen van 233 euro/ha. Ook in Frankrijk wordt dit jaar een negatief inkomen in de tarwe verwacht.
Voor wintergerst is het eindplaatje ook negatief. In 2016 werd voor 57 bedrijven een gemiddelde oogst berekend van slechts 7,3 ton/ha (in 2015 was dat 10,5 ton/ha). De verkoopprijs bedroeg 142 euro per ton (in 2015 was dat 146 euro per ton). Met een bruto opbrengst van 1.168 euro/ha, variabele kosten van 967 euro/ha en vaste kosten van 642 euro/ha, berekende Boerenbond een negatief arbeidsinkomen van 441 euro/ha.
Voor korrelmaïs zag men ook zwarte sneeuw. In 2016 werd voor 40 bedrijven een gemiddelde oogst berekend van 10,2 ton/ha(in 2015 was dat 12,2 ton/ha). De verkoopprijs bedroeg 129 euro per ton (in 2015 was dat 121 euro per ton). Met een bruto opbrengst van 1.436 euro/ha, variabele kosten van 973 euro/ha en vaste kosten van 739 euro/ha, berekende Boerenbond een negatief arbeidsinkomen van ongeveer 277 euro/ha.
Maïs op stam haalde een negatief inkomen van ‘maar’ 72 euro/ha. De laatste jaren was het dus beter maïs op stam te verkopen dan korrelmaïs.
Voor late aardappelen Bintje en Fontane werd het gemiddelde berekend voor 54 bedrijven. In 2016 bedroeg de oogst slechts 42,1 ton/ha (in 2015 was dat 50,2 ton). De verkoopprijs bedroeg 151 euro per ton (in 2015 was dat 126 euro per ton). Er werd een bruto opbrengst van 6.552 euro/ha berekend alsook variabele kosten van ongeveer 2.666 euro/ha. Opmerkelijk zijn de hoge fytokosten van 843 euro/ha, wat overeen kwam met 20 bespuitingen zijn tegen plaag (wat gelukkig niet het geval is dit jaar). Vaste kosten bedroegen 1.450 euro/ha. In totaal berekende Boerenbond een positief arbeidsinkomen van ongeveer 2.437 euro/ha. Het gaat hier om een mix van contracten en de vrije markt.
Voor suikerbieten werden 87 bedrijven in rekening gebracht. 73,2 ton bieten/ha was het gemiddelde volgens Boerenbond. “In Tienen zou er 96 ton/ha zijn. Een droog jaar heeft ook zijn voordelen.” De prijs is 31 euro per ton, wat een heel verschil is met de prijs in 2012, namelijk 52 euro per ton. De bieten hebben dus zwaar in inkomen ingeleverd. Bruto opbrengst in 2016 is 2.699 euro/ha, variabele kosten 1.551 euro/ha en vaste kosten 720 euro/ha. Uiteindelijk hield men een inkomen over van 427 euro/ha.