Startpagina Economie

Automatisering maakt insectenkweek op grote schaal mogelijk

De automatisering van insectenkweek laat grootschalige productie toe in hoogtechnologische insectenboerderijen. Tot die conclusie kwam een onderzoeksteam van de West-Vlaamse hogeschool Vives die een pilootlijn ontwikkelde op basis van een kweekproces van meelwormen.

Leestijd : 2 min

Het kweken van insecten op grote schaal is niet meer zo ver af. In oktober 2016 werd via het onderzoeksproject Entomatisation (VLAIO - TETRA) een onderzoek opgestart om na te gaan of die insectenkweek ook rendabel kan zijn en op een geautomatiseerde manier kan gebeuren, want op dit moment is die kweek ontzettend arbeidsintensief. Uit bevraging van enkele insectenkwekers bleek er vooral nood te zijn aan een geautomatiseerd voedersysteem, want dat neemt het meeste werk in beslag.

Hogeschool Vives campussen Roeselare en Kortrijk hebben samen met het onderzoeks- en kenniscentrum Inagro, Sirris en enkele bedrijven een volledig kweekconcept uitgewerkt voor een productie van 50 ton meelwormen per jaar, de gemiddelde productie van de grotere kwekers in Vlaanderen. "Door het modulaire principe van dit kweekconcept zijn nog grotere producties mogelijk", luidt de conclusie. Er is amper een kwart van de huidige manuren nodig voor het voederen van de insecten.

Binnenkort zal die pilootlijn overgebracht worden naar de nieuwe geklimatiseerde kweekruimtes van Inagro. In deze ruimtes zal via praktijkonderzoek en op basis van een continu productie het toestel verder geoptimaliseerd worden naar efficiëntie en handelingstijd. Het voedersysteem werd vooral uitgewerkt voor meelwormen maar is toepasbaar voor andere insectensoorten, menen de onderzoekers.

Het onderzoek komt er niet toevallig want er een steeds stijgende vraag naar eiwitten voor mens en dier. Daarbovenop kunnen insecten een grote afvalstroom aan plantaardig materiaal verwerken. BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken