Copa-Cogeca is blij met een Europees akkoord over hervorming van landbouwbeleid na 2018. De overeenkomst kan boeren en tuinders een sterkere positie in de voedingsketen bezorgen. Ook wordt meer steun voor jonge boeren in het vooruitzicht gesteld, evenals meer mogelijkheden voor boeren zich in te dekken tegen marktrisico’s.
Copa-Cogeca is de koepelorganisatie voor boeren en coöperaties in de EU. De positie van boeren moet volgens de deal worden versterkt door een nieuwe interpretatie van het mededingingsrecht binnen de EU. Alle erkende boerenorganisaties wordt toegestaan productie te plannen. Ook mogen de erkende boerenorganisaties binnen bepaalde spelregels leveringscontracten voor hun leden afsluiten. Het gaat stuk voor stuk om punten die een groot deel van de landbouwlobby de afgelopen jaren heeft bepleit.
Meer compensatie bij inkomensverlies
De organisatie is blij dat landen voortaan sectoren met overheidsgeld mogen steunen wanneer verliezen - financieel of in opbrengst - 20 procent bedragen. Eerder was dat 30 procent. Wie meer dan 20 procent van zijn jaarlijkse productie of inkomen verliest, kan voortaan 70 procent in plaats van 65 procent compensatie krijgen. Ook krijgen landen de mogelijkheid de definitie van actieve boer op te rekken. Met name in de zuidelijke en oostelijke lidstaten van de EU zijn relatief veel deeltijdboeren.
Ook is afgesproken dat wat meer soorten gewassen, zoals olifantsgras, geteeld mogen worden in aangemerkte ecologische focuszones. Ook is afgesproken dat meer prioriteit wordt gesteld op de teelt van eiwitgewassen binnen de EU. Met name de Europese veevoerindustrie voert nu met name veel soja in uit Brazilië en Argentinië. Ngo’s maar ook een deel van de industrie wijst erop dat de invoer allerlei negatieve bijeffecten heeft voor mens en milieu. De sojateelt in Brazilië wordt geassocieerd met het illegaal kappen van regenwoud en het schenden van de rechten van inheemse volkeren.
De gemaakte afspraken staan in de zogeheten Omnibusregeling. De Omnibusregeling verankert afspraken over het budget en de regelgeving van de EU in de komende jaren. Het akkoord werd gesloten na een zogeheten trialoog van Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Estland was voorzitter van de onderhandelingen.
Copa-Cogeca bedankt alle betrokkenen maar in het bijzonder twee Europarlementariërs: de Italiaan Paolo De Castro en Fransman Michel Dantin. Ze trokken volgens de voorman van Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, de kar. Beide hebben eerder hun sporen verdiend in de landbouw: De Castro was voorheen landbouwminister in Italië en Dantin werkte na de landbouwhogeschool te hebben afgerond voor de machtige Franse boerenbond FDSEA.