Startpagina Pluimvee

Animal Rights legt dierenleed vast in een Wingens eierbedrijf, een update

Maandag stuurde Animal Rights alweer een undercoverfilmpje de wereld in: ditmaal een nachtelijk bezoek in de stallen van het eierbedrijf bvba Pyfferoen in Wingene. Hierop kwamen de nodige reacties, zoals die van ABS.

Leestijd : 2 min

Het bedrijf met zes vestigingen houdt zo’n 130.000 leghennen voor de productie van scharreleieren. Die komen als scharreleieren in de winkelrekken of worden verwerkt. De winkelketen Lidl, waar onder andere de scharreleieren terechtkwamen, besloot om de samenwerking stop te zetten.

Op de beelden ziet men gewonde en zieke dieren, maar ook kadavers. “De leefomstandigheden van de dieren zijn vuil en stoffig. Uit frustratie en stress wordt er onderling veel gepikt. Het harde contact met de kooien leidt tot verwondingen, botbreuken en sommige dieren raken vastgeklemd, waardoor ze sterven. De doorgedreven eierproductie zorgt ook voor veel aandoeningen,” klinkt het in het filmpje. Bovendien is Animal Rights ervan overtuigd dat in de hele sector dezelfde problemen heersen. Met het filmpje willen ze de consument duidelijk maken hoe het voedsel in de winkelrekken geproduceerd wordt en dat dit een reden is om over te schakelen op plantaardige producten.

Opvallend is dat het bedrijf al even geleden bezoek kreeg van de inspectiedienst Dierenwelzijn, die 12 inbreuken vaststelde. Zo zitten de meeste kippen in kooien, die normaal overdag open moeten worden gezet bij scharrelkippen. Uit de controle van de inspectiedienst Dierenwelzijn bleek dat dit niet altijd het geval was. Maandag en dinsdag werd in opdracht van Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, het bedrijf onderworpen aan een controle. Hieruit bleek dat er geen sprake is van ernstige inbreuken en dat de situatie verbeterd is tegenover de vorige inspectie. Aan enkele inbreuken moet nog gewerkt worden. Hoewel het bedrijf aan de Europese normen voldoet, weet die niet steeds wat goed is aangezien de normen vaak breed interpreteerbaar zijn.

De eisen moeten duidelijk strenger als het om dierenwelzijn gaat, vindt Ben Weyts. Volgens hem zouden er strengere normen moeten gelden dan de Europese normen. Het aantal inspecties moet langzaamaan worden opgedreven. Ondertussen telt Inspectie Dierenwelzijn al 22 personen. Die kwamen er na de heisa rond het slachthuis van Tielt.

ABS, Boerenbond en de producentenorganisatie Landsbond lieten alvast weten dat ze de beelden niet representatief vonden voor de sector. Landsbond: “Wij vinden het zeer jammer dat zo’n beelden anno 2017 gemaakt kunnen worden op een Vlaams leghennenbedrijf en zijn ervan overtuigd dat zeker 95% van onze legpluimveehouders het doet zoals het moet en correct omgaat met dieren. De beelden zorgen echter voor een smet op de gehele leghennensector, waardoor ook zij gestraft worden.”

M.V.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken