Startpagina Pluimvee

Fevia stelt vragen bij fipronilsteun, pluimveesector verbolgen

Fevia “roept de overheden op om rekening te houden met het effect van de enorme prijsstijgingen bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis.” Hoe ontvangt de leghennensector deze boodschap?

Leestijd : 3 min

De overheid mag de leefbaarheid van de verwerkende voedingsbedrijven niet uit het oog verliezen”, trekt de federatie van de Belgische voedingsindustrie (Fevia) aan de alarmbel. “Sinds het uitbreken van de fipronilcrisis deze zomer is de prijs van eieren voor voedingsbedrijven verdubbeld. Een enquête bij de leden bevestigt dat de prijsstijging voor eigeel nog een stuk hoger is, tot 250 % sinds het begin van de crisis. Analisten verwachten bovendien dat de schaarste aan eieren en dus de hoge prijzen nog verschillende maanden zullen aanhouden.”

Dat kan belastend zijn voor een voedingsbedrijf, in België vaak een kmo, en daar hebben zowel Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) begrip voor. Net als beide landbouworganisaties stipt de Landsbond (officieel Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders vzw) echter aan dat het aandeel van het basisproduct ei in de totale kostprijs van het eindproduct niet erg groot is. De federatie noemt de plotse prijsstijging niettemin een aanzienlijke financiële klap.

Te duur nu,

of te goedkoop toen?

De nieuwe woordvoerder van Boerenbond, Luc Van Oirebeek, noemt de huidige hoge prijzen een natuurlijk gevolg van de wet van vraag en aanbod. Dat vindt ook de Landsbond. “De huidige eierprijzen liggen inderdaad een stuk hoger dan voor de zomer. Maar toen stonden de prijzen ook zéér laag en waren ze onvoldoende om de pluimveehouder te verzekeren van een behoorlijk inkomen. Dit is reeds jaren een probleem. Men importeert nog liever goedkope eieren dan dat men de Vlaamse pluimveehouder, die aan allerlei eisen rond milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid moet voldoen, wat extra zou betalen”, klinkt het uit die hoek.

“De voedingsindustrie is gewend om zeer goedkoop - te goedkoop? - kwalitatief hoogstaande grondstoffen aan te kopen. De lage prijzen van voor de zomer waren voor de legkippenhouder niet houdbaar. Blijkbaar is dat dan geen probleem”, valt bij ABS te horen.

De federatie waarschuwt ten slotte dat “2017 voor verschillende voedingsfabrikanten een pikzwart jaar zou kunnen worden.” Ze lanceert daarop een oproep naar de overheden “om rekening te houden met het effect van de enorme prijsstijgingen bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis.”

Geen profijt

van hoge prijzen

Die vage oproep valt niet in goede aarde bij de organisaties. Boerenbond en ABS wijzen er fijntjes op dat heel wat getroffen landbouwbedrijven nog steeds leeg staan waardoor ze niet mee kunnen genieten van de verhoogde prijzen. “Sinds de start van de fipronilcrisis hebben zij hun inkomsten zien wegvallen. Ze proberen nu met man en macht hun stallen fipronilvrij te krijgen, een tijdrovende en zeer dure klus. De steunmaatregelen zijn er dan ook om te zorgen dat deze bedrijven kunnen overleven”, reageert ABS.

De Landsbond is verbouwereerd: “Als onafhankelijke organisatie van pluimveeproducenten hekelen wij het feit dat Fevia zich vragen stelt bij de vergoedingen die de overheid heeft beloofd. Deze zullen zeker en vast niet zorgen voor winst, integendeel! Fevia lijkt daarentegen de omgekeerde situatie waarbij de boeren ónder hun kostprijs eieren moeten leveren, wel als normaal te beschouwen.”

D.C.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken