Startpagina Akkerbouw

Bietenvelden ontwikkelen zich doorgaans goed

De suikerbietvelden ontwikkelen zich doorgaans goed. Aandacht moet er nu wel zijn voor de opvolging van de onkruidbestrijding en de gezondheid van het gewas.

Leestijd : 3 min

Afhankelijk van de zaaidatum hebben de eerstgezaaide bieten meer dan 10 bladeren en de later gezaaide bieten twee tot vier bladeren. Sommige percelen vertonen bieten in verschillende stadia door een gespreide opkomst. Houd bij de keuze van herbiciden rekening met het ontwikkelingsstadium van de bieten in uw perceel.

Schade

Er wordt veel schade door wild en bosduiven gerapporteerd. Op enkele percelen zijn ook symptomen van Aphanomyces en Rhizoctonia bruinwortelrot waargenomen.

Hevige regen, soms vergezeld van hagel¸ hebben ons land opnieuw getroffen en in sommige gevallen de bieten beschadigd. Controleer vóór elke onkruidbestrijding de staat van uw bieten. Bieten die aan de grond ‘vastkleven’ en/of door hagel beschadigd zijn, zijn gevoeliger voor herbiciden.

Distels bestrijden

Warmer weer en wat regen. zijn groeizame omstandigheden en zullen bevorderlijk zijn voor de werking van producten type ‘Matrigon’. Voor de bestrijding van distels kan u wachten tot de meeste zijn opgekomen en een aparte passage doen met 1,2 à 1,5 (max.1,8) l/ha ‘Matrigon’ (100 g/l clopyralid) en 1 l/ha olie bij het 10 -12 blad stadium van de biet. De bloeiwijzen van de distels mogen nog niet gevormd zijn bij de behandeling. Deze manier van werken geeft vaak de beste resultaten.

Alternatief kan u de behandeling fractioneren en 0,5 à 0,75 l/ha ‘Matrigon’ toevoegen aan de FAR en dan binnen de 7 à 8 dagen de tweede helft van de dosis toepassen. Er kan max. 0,75 l/ha ‘Matrigon 100 g/l clopyralid toegevoegd worden aan de FAR, de bieten moeten hiervoor minimum zes echte bladeren hebben. Indien beperkte delen van het veld distels vertonen, kan plaatselijk behandeld worden.

Zwartwortelrot

Op percelen met een dichtgeslagen bodem worden aantastingen van zwartwortelrot, veroorzaakt door Aphanomyces cochlioides, waargenomen. Deze ziekte is momenteel te herkennen als bietplantjes die afdraaien en net boven het grondoppervlak afbreken. Deze ziekte dient niet verward te worden met vroege aantastingen van Rhizoctonia bruinwortelrot die men momenteel ook kan waarnemen.

Deze zwartwortelrot schimmel kreeg de kans zich te ontwikkelen en planten aan te tasten als gevolg van een zuurstofgebrek in combinatie met de warme bodemomstandigheden. Het zuurstofgebrek ontstond door de hevige onweders van begin deze maand waardoor de bodem dichtsloeg op een heel aantal percelen. In het begin van het seizoen beschermen de fungiciden in de zaadomhulling de jonge plantjes. Als de schimmel in een vroeg stadium de bieten aantast,, kan dat de wortel volledig insnoeren en doen afbreken aan het grondoppervlak . Voor deze en nog latere infecties zoals we er kenden in 2016, is er geen bestrijding mogelijk tijdens de teelt.

Boorgebrek

De biet is bijzonder gevoelig voor boorgebrek (hartrot). Een preventieve toediening van boor is altijd aanbevolen in velden met een laag boorgehalte (<0,50 mg/kg grond), in velden onderhevig aan boortekort en vooral in percelen met een hoge pH of gevoelig voor droogte (kiezel- of zandzones). In dit geval zal de toediening 200 tot 500 g boor/ha bedragen.

In de situaties waar dit nodig blijkt en indien er nog geen boor werd toegepast bij de zaai, zal een toediening van boor moeten gebeuren via een bladbespuiting (ten laatste vóór het sluiten van de rijen). De minerale formuleringen zijn over het algemeen compatibel met een onkruidbestrijding. De compatibiliteit van andere formuleringen (chelaten, …) moet voor elke mengeling gecontroleerd worden.

KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken