Startpagina Vleesvee

46 Salers runderen gestolen in Luxemburg

Vrijdagnacht zijn uit een weide in Laiche, in de provincie Luxemburg, 46.000 runderen gestolen. De landbouwer heeft zijn dieren vrijdagavond nog gezien. De diefstal zou daarom plaatsgevonden hebben tussen vrijdagavond 21.30 uur en zaterdag 16.30 uur.

Leestijd : 1 min

Buurtbewoners hebben vrijdagnacht rond 4 uur lichten zien branden op de weide, maar niemand dacht aan een diefstal. De dieven zijn dus niet betrapt. Het parket startte ondertussen een onderzoek, maar de kans is groot dat de dieren al naar het buitenland gevoerd zijn.

Boerenbond vertelde aan Het Nieuwsblad dat zo’n diefstal ongezien is in ons land. Het is weleens gebeurd dat één of 2 dieren van een weide worden gestolen, maar nog nooit zoveel. “Je hebt ook al verschillende mensen en meerdere vrachtwagens nodig om zoveel dieren over te laden”, zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond. “De koeien zijn natuurlijk wel geoormerkt. Als ze worden geslacht in het buitenland zullen die oormerken opduiken. Maar wellicht zal het slachten illegaal gebeuren.” De koeien zijn van het ras Salers en hebben een gemiddelde waarde van ongeveer 1.500 euro, afhankelijk hoe slachtrijp het dier is. “Voor die landbouwer betekent dit sowieso een enorm verlies.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken