Startpagina Economie

Mondiaal blijven zuivelprijzen stijgen

Wereldwijd is de zuivelprijs in februari met gemiddeld 5,6% gestegen ten opzichte van januari. De prijzen voor granen, suiker, plantaardige oliën en vlees stegen ook, zij het marginaal. Dat blijkt uit de voedselprijsindex die de Wereldvoedselorganisatie (FAO) maandelijks publiceert. De zuivelprijs stond in februari op het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar maar nog wel ver verwijderd van de topniveaus van mei en juni 2018.

Leestijd : 3 min

Internationale prijsquoteringen voor zuivel stegen over de volle breedte, zo blijkt uit de cijfers. De grootste stijging was net als de voorgaande maand zichtbaar bij magere melkpoeder, gevolgd door volle melkpoeder en dan kaas. De oorzaak ligt volgens de FAO vooral in een toegenomen Aziatische importvraag, vooral naar product uit Australië en Nieuw-Zeeland. Wat boter betreft steeg de prijs omdat de markt rekening houdt met een seizoensgebonden productiedip in Oceanië.

Graan

Wat de granen betreft stegen internationale prijzen marginaal, maar ze staan nog wel 4,7% hoger dan in februari 2018. Van de belangrijke granen, steeg maïs het meest in prijs. De maïsprijs daalde mede door zorgen over ontregelde verscheping vanuit de VS. De VS is de grootste producent en exporteur van maïs. Diverse belangrijke rivieren in het Middenwesten die leiden naar exporthavens aan het einde van de Mississippi zijn buiten hun oevers getreden of deels met ijs bedekt.

Wat betreft tarwe was in februari eerst sprake van een stijging vanwege zorgen over de beschikbaarheid. Omdat de verkochte volumes vervolgens tegen vielen, daalde de prijs weer. Rusland exporteerde tot dusver circa 6,5% meer tarwe dan een jaar eerder, maar de officiële exportdoelstellingen suggereren dat het tempo waarin het land tarwe exporteert de komende periode afloopt.

Suiker

De suikermarkt stortte in 2019 in en is ondanks een opleving nog altijd niet ten volle hersteld. De FAO-suikerprijsindex kwam in februari uit op 184 punten, oftewel 1,2% hoger dan in januari. Daarmee staat de index op het hoogste niveau sinds bijna een jaar, maar nog altijd duidelijk onder het gemiddelde van 2017 (227 punten) of 2016 (256).

De prijsstijging is gevolg van zorgen over de oogsten in belangrijke suiker producerende landen. India zal in het seizoen 2018/2019 naar verwachting 5% minder suiker oogsten. In de centrum-zuid-regio van Brazilië is de productie van oktober 2018 tot en met januari 2019 gedaald met naar schatting 26%. Brazilië is de grootste mondiale suikerexporteur en de centrum-zuid-regio is het hart van de Braziliaanse suikerrietproductie.

Prijzen worden verder opgedreven omdat brandstofprijzen in Brazilië zijn gestegen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker bio-ethanol op basis van suikerriet bij te mengen. De vraag naar suikerriet neemt dus toe. Brazilië is sinds de oliecrisis van de jaren ’70 op ethanol, dus binnenlands geproduceerde brandstof, gericht. In december werd bekend dat suikermolens circa 64% van de rietproductie hebben ‘geoormerkt’ voor ethanolproductie.

Plantaardige oliën

De mondiale prijzen voor plantaardige oliën zijn in februari met 1,8% gestegen, tot het hoogste niveau sinds oktober 2018. De stijging is volledig gevolg van prijsstijgingen van palm, sojabonen en zonnebloemolie. De FAO spreekt van seizoensgebonden productiedalingen en een robuuste interne vraag bij belangrijke producenten zoals Brazilië en Argentinië (soja) en Maleisië en Indonesië (palm) en zonnebloemolie (Oost-Europa). Grote vraag is of de VS met China tot een handelsovereenkomst komt die maakt dat de VS weer vrijelijk soja kan exporteren naar China, tegen een normaal of geen importtarief.

Vlees

De vleesprijsindex steeg zeer beperkt en staat nog altijd 4% lager dan in de corresponderende maand een jaar geleden. De prijs voor rund- en varkensvlees steeg wel door een stevige importvraag. Op de rundvleesmarkt is bovendien het aanbod vanuit Nieuw-Zeeland gedaald, terwijl in de EU de productie van varkensvlees terug is gevallen. Prijzen voor pluimveevlees stegen daarentegen.

De FAO voedselprijzenindex. 100 = gemiddelde 2002-2004
De FAO voedselprijzenindex. 100 = gemiddelde 2002-2004 - FAO

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken