Startpagina Bedrijfsnieuws

N-VA streeft geen kleinere rundveestapel na, prijst sector

N-VA-kopstukken Jan Jambon en Matthias Diependaele hebben bij een bezoek aan Milcobel het bedrijf een voorbeeld van de innovatieve kracht van de landbouw genoemd. “Jullie tonen aan dat er werk gemaakt wordt van duurzaamheid, aan het begin van jullie keten tot aan het eind ervan", aldus Jambon, tot voor kort federaal vicepremier. Diependaele, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, zei dat de partij geen kleinere rundveestapel nastreeft.

Leestijd : 2 min

Eerder zei Vlaams volksvertegenwoordiger Jelle Engelbosch van N-VA dat de Vlaamse veestapel te groot is.

Op dinsdagvoormiddag 3 april brachten Jambon en Diependaele een werkbezoek bij Milcobel te Kallo, net buiten de stad Antwerpen. Naast een bezoek aan de ultramoderne poedertoren werd uitvoerig met CEO Peter Koopmans en voorzitter Dirk Ryckaert van gedachten gewisseld over een aantal thema’s met belang voor het bedrijf, de coöperatie en de melksector in ’t algemeen. Milcobel benadrukte de inspanningen die er reeds werden en nog zullen gedaan worden op het vlak van vermindering van uitstoot van broeikasgassen.

Zo werd ingezoomd op zorg voor tewerkstelling, het belang van goede opleidingen en onderwijs, klimaatmaatregelen en verduurzaming van de ganse zuivelketen, de positie van zuivel binnen een gezonde voeding, de problematiek van de markt- en prijzenvolatiliteit,... Voor Milcobel illustreert de interesse in haar bedrijf van Jambon en Diependaele, dat deze politieke personen ook belang hechten aan de economische bedrijvigheid van de melkveehouderij en de melkverwerking.

Jambon: "Wat jullie hier presenteren is het bewijs dat de landbouw wel degelijk innoveert, dat jullie een bron van tewerkstelling zijn, dat de landbouw, en de zuivel in het bijzonder, een belangrijke economische speler is, en meer zelfs dat jullie als voorbeeld voor anderen mogen fungeren. Jullie tonen aan dat er werk gemaakt wordt van duurzaamheid, aan het begin van jullie keten tot aan het eind ervan". Het statement van Ryckaert en Koopmans dat ‘innovatie de kracht is van vooruitgang’, wordt volmondig bijgetreden door Jambon en Diependaele.

"Klimaatmaatregelen worden hier bij ons al in realiteit toegepast en verdienen het om zelfs ingezet te worden in andere werelddelen die nog vele keren meer broeikasgassen uitstoten dan hier het geval is" zei Jambon. "Dergelijk inzicht is trouwens een argument om onze producties hier in ere te houden. Het zal dus niet meer kunnen gezegd worden dat als het aan de N-VA ligt er minder koeien zullen zijn" vervolledigde Diependaele.

Wat volgens Milcobel meteen aangeeft dat de initiatieven die Milcobel neemt om in gesprek te treden met opinie- en beleidsmakers wel degelijk hun betekenis hebben.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken